Vratiti Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu u redovnu proceduru

tačno.net
Autor/ica 6.2.2014. u 13:19

Vratiti Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu u redovnu proceduru

Povodom predstojeće sjednice Doma naroda PS BiH, na kojoj će se, ukoliko bude kvoruma, raspravljati o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu, Naša stranka apelira ne sve partije da se usaglase oko vraćanja pomenutog prijedloga u redovnu proceduru.

 “Ne vidimo niti jedan razlog da se zakon koji reguliše jednu izuzetno osjetljivu oblast koja se dotiče velikog broja ljudi koji su tokom rata prognani i protjerani sa svojih ognjišta usvaja po hitnom postupku. Mora se upravo u procesu javne rasprave pružiti mogućnost onima koje taj zakon najviše dotiče da na prijedlog iznesu svoje primjedbe. Naravno da postoji potreba države da zna prebivalište svojih građana, ali isto tako razumijemo uznemirenost povratnika zbog uloge policije u jednom administrativnom procesu kakav je postupak prijave prebivališta.” izjavio je Peđa Kojović, član predsjedništva Naše stranke

“Smatramo da bi javna rasprava u koju bi bile uključeni i predstavnici izbjeglica rezultirala rješenjima koja bi, s jedne strane, onemogućila manipulacije pravima na osnovu prebivališta, a s druge strane uklonila moguću zloupotrebu procesa provjere od strane lokalnih organa unutrašnjih poslova. Ukoliko ova vlast ne želi demokratiju pretvoriti u teror većine nad manjinom onda mora prestati ignorisati potrebe, zahtjeve pa i strahove građana, pogotovo manjina, i početi uvažavati njihovo mišljenje i stavove.” dodao je Kojović.

Naša stranka smatra kako je vraćanje prijedloga zakona u redovnu procedure jedini način da se građani po koje će ovaj zakon imati najviše posljedica izjasne o njemu, da tijela u parlamentarnoj skupštini daju svoja mišljenja, i da se ispoštuje demokratski proces. Insistiranje na usvajanju ovog zakona po hitnoj proceduri, bilo bi ništa drugo do tiranija većine.

tačno.net
Autor/ica 6.2.2014. u 13:19