”Voli me, ne voli me”, izložba Mersuda Selmana u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 1.9.2015. u 10:17

”Voli me, ne voli me”, izložba Mersuda Selmana u Zvonu

Zahvaljujući talentu na vrijeme prepoznatom u školi, životni put likovnog umjetnika Mersuda Selmana iz Bihaća, bitno se razlikuje od života vršnjaka u njegovom okruženju.

Još kao dječak, prodajući slike, počeo je zarađivati od vlastite umjetnosti. U Bihaću je završio Srednju umjetničku školu a potom na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, u klasi profesora Vese Sovilja, diplomirao slikarstvo.

Od ove jeseni, Mersud Selman biće postdiplomac na studiju u Budimpešti. Prije toga, sarajevskoj publici u galeriji Zvono predstaviće se fotografijama i instalacijama iz ciklusa ”Voli me, ne voli me”. Svojim umjetničkim radom ovaj mladi autor želi skrenuti pažnju na poziciju žene u romskoj porodici.

”Žena u romskoj porodici je često žrtva zlostavljanja. Romi kad napune 18 godina smatraju se starim. Posebno žene, koje tada postaju ‘teret’ za porodicu. Od njih se isključivo očekuje da se udaju, a to nerijetko vodi u nove probleme”, kaže Mersud Selman i dodaje da je svjestan kako svojim radom ne može promijeniti puno, ali mu je važno da kroz umjetnički angažman skrene pažnju na poziciju žene u romskoj zajednici te pokuša doprijeti do onih koji nisu sposobni da vole.

Mersud Selman je rođen 1986. u Bihaću gdje je završio Srednju umjetničku školu. Na Akademiji umjetnosti u Banja Luci diplomirao je slikarstvo.
Izlagao je u Banja Luci, Bihaću, Sarajevu, Milanu i Beču.
Izložba Mersuda Selmana u galeriji ‘Zvono’ biće otvorena 3. septembra (u četvrtak) u 21.00.

tačno.net
Autor/ica 1.9.2015. u 10:17