Uprkos UN-u, oružje iz BiH završavalo na svjetskim ratištima

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 09:52

Uprkos UN-u, oružje iz BiH završavalo na svjetskim ratištima

U ovom trenutku u BiH postoji još više od 17 hiljada tona neperspektivnog oružja, koje treba biti uništeno, te preko 7.000 tona perspektivnog naoružanja, rekla je Dušanka Majkić, čelnica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH PSBiH

SARAJEVO (AA) – Nakon što je kompanija “Scout” iz Zagreba Sudu Bosne i Hercegovine podnijela tužbu protiv Ministarstva odbrane BiH radi neispunjenja ugovornih obaveza, kao i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv “Tehničko-remotnog zavoda” iz Hadžića, preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije BiH, njenog direktora Zijada Fazlagića, savjetnika kompanije Mome Čipovića, te više nepoznatih osoba, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Dušanka Majkić upozorila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) da je sumnjiva prodaja zaliha naoružanja postala regionalni problem.

Ona je istakla kako su utvrđene brojne nepravilnosti u raspolaganju oružjem iz BiH koje je završavalo čak i na mjestima gdje su Ujedinjeni narod (UN) zabranili dopremu naoružanja.

”U ovom momentu, shvatajući da je to regionani problem, UNDP, NATO i EUFOR rade na brojanju svakog komada kako bi se uspostavila perspektivna skladišta municije i minsko-eksplozivnih sredstava i tačno propisali uvjeti za izlazak odnosno korištenje oružja. Tako se sad rade stvari koje su trebalo da se urade 2007. i 2008. godine”, kazala je Majkić za AA.

Prema njenim riječima, u ovom trenutku u BiH postoji još više od 17 hiljada tona neperspektivnog oružja, koje treba biti uništeno, te preko 7.000 tona perspektivnog naoružanja.

Ona je podsjetila da je nadležna komisija Parlamenta BiH radila na utvrđivanju  činjenica o tome šta se ustvari dešavalo sa naoružanjem, municijom i minsko-eksplozivnim sredstvima u periodu od 2006. godine do 2011. godine.

”Konstatirali smo veliki broj nepravilnosti. Evidentno je da je bilo nepravilnosti i da je da su bez ikakve kontrole od strane Ministarstva obrane BiH municija i minsko-eksplozivna sredstva, dakle naoružanje izlazili iz vojnih skladišta i odlazili preko komercijalnih kapaciteta za uništavanje. Tamo su prefarbani i otpremani na destinacije koje su ugovarane ili čak i na mjesta na koja, po odlukama UN-a, jesu zabranjena za dostavljanje oružja”, istakla je Majkić, te naglasila:

”Čak je bilo upozorenja od strane OSCE-a i onda su se svi uplašili. Predsjedništvo BiH je jednog momenta zaustavilo bilo kakav  promet oružjem i municijom. Ali do danas je ostalo nedefinirano gdje je završila velika količina naoružanja. Naoružanje je dolazilo na uništenje, ali mi nemamo dokaze da je zaista uništeno. Ne postoje tragovi delaborisanih elemenata koji su trebali ostati nakon uništenja”.

Prema podacima Ministarstva obrane BiH, u vojnim skladištima se nalaze 25.084 tone municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Viškom proglašeno 17.584, dok 7.500 tona spada u perspektivnu imovinu. Prema tim podacima, u BiH se nalazi pet perspektivnih, deset neperspektivnih i dva tranzitna skladišta.

Perspektivna skladišta su “Gabela” u Čapljini, “Krupa” u Hadžićima, “Grabež” u Bihaću, “Kula 1” i “Kula 2” u Mrkonjić Gradu i “Kozlovac” u Tuzli. Neperspektivna skladišta su “Bačevići” u Mostaru, “Jahorinski potok” u Palama, “Uzamnica” u Višegradu, “Car Dušan” u Rudom i “Duži” u Trebinju.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 09:52