U medijskoj zajednici postoji konsenzus za uspostavljanje transparentnosti u medijskom sektoru

Arman Fazlić
Autor/ica 26.1.2018. u 18:46

U medijskoj zajednici postoji konsenzus za uspostavljanje transparentnosti u medijskom sektoru

Unutar medijske zajednice pozdravljena je inicijativa donošenja zakonskog rješenja kojim bi se osigurala transparentnost medijskog vlasništva i finansiranja, te uredio oglašivački prostor, rezultat je diskusije prve stručne debate “U potrazi za boljom regulacijom transparentnosti vlasništva i finansiranja medija iz javnih budžeta” održane danas u Sarajevu.

Debata je organizovana u okviru projekta „Mediji i javni ugled“ koji finansira Evropska unija a provodi Konzorcij: BH Novinari, Mediacentar Sarajevo, Vijeće za štampu i Udruženje JaBiHEU. Vladimir Pandurević, voditelj projekta iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, rekao je kako „javni interes u medijima nije definisan nijednim strateškim dokumentom i stoga su rezultati projekta Mediji i javni ugled jako važni“.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić ocijenila je kako su posljedice neregulisanja ove oblasti „urušavanje novinarske etike i kvalitete novinarstva kao i slabljenje funkcije javnog interesa samih medijskih kuća“.

Politička savjetnica u Uredu specijalnog predstavnika EU Jasna Jelisić podsjetila je na izvještaje EK o napretku BiH u kojima je pitanje transparentnosti u medijskom sektoru tretirano kao jedno od ključnih. „Izjveštaji su između ostalog dali i preporuke vlastima u Bosni i Hercegovini da ovo pitanje što prije razmatraju, a u nekoliko navrata je naglašeno da će ovo pitanje biti i predmet razmatranja u okviru davanja mišljenja Evropske komisije“.

Profesorica Fakulteta političkih nauka Lejla Turčilo naglasila je da je potrebno vratiti vezu između kvalitetnih medija i građana koji ih znaju prepoznati. „Pravo je građana da imaju pristup tačnim, objektivnim i fer informacijama, ali i da poznaju mehanizme uticaja onih kojih kreiraju takve informacije“, rekla je Turčilo.

Konzorcij koji implementira projekat zagovara donošenje zakona u cilju dostizanja standarda Evropske Unije u reguliranju koncentracije i transparentnosti medijskog vlasništva. Cilj donošenja ovih zakonskih rješenja je sprečavanje konflikta interesa, podizanje vrijednosti medijskog tržišta i održivosti medija kroz transparentnu dodjelu javnog novca medijima.

Zakonska rješenja trebala bi doprinijeti i sprečavanju zloupotreba u navedenim oblastima, unaprijediti medijski integritet, poticati zakonit rad medija i stvarni medijski pluralizam te tako doprinijeti izgradnji demokratskog okruženja. Predviđeno je i da zakonski prijedlozi sadrže propise o monitoringu primjene zakona kao i mehanizme sankcija.

Arman Fazlić
Autor/ica 26.1.2018. u 18:46