„Svi oni koji negiraju slobodu drugima, ni sami je ne bi trebali imati“ – A.Lincoln

tačno.net
Autor/ica 13.9.2016. u 14:09

„Svi oni koji negiraju slobodu drugima, ni sami je ne bi trebali imati“ – A.Lincoln

Rukovodstvo SDU BiH, a vjerujemo i cijela demokratska javnost u BiH izražava svoju duboku zabrinutost sa jezikom mržnje i nasiljem koja provejava kroz javni prostor u kampanji za izbor predsjednika SAD-a, jer se to može vrlo negativno odraziti i na Balkan.

Najbolji dokaz za našu tvrdnju je posljednje javno obraćanje republikanskog kandidata za predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Donald Trump) gdje je došlo ponovo do napada njegovih pristalica na dio publike tokom skupa održanog u Saveznoj Državi Sjeverna Karolina.  Inače, Trampove istupe tokom predsjedničke kamapnje u SAD-u prate otvoreni javni napadi usmjereni direktno protiv etničkih, vjerskih i rasnih grupa koje često završe masovnim izljevima mržnje i nasiljem na njegovim skupovima.

Mi smo se na Balkanu neposredno pred agresiju na R BiH i Hrvatsku suočavali sa sličnim vrlo drskim javnim istupima punim mržnje od strane Vojislava Šešelja usmjerenim protiv nesrpskih etničkh grupa koje su rezultirale masovnim ratnim zločinima i genocidom. Da se radi o istoj matrici jezika mržnje i ideologije rasne i etničke čistote, najbolje govori činjenica da je Tramp jedini političar u SAD-u koji je javno pozdravio puštanje Šešelja na slobodu. Odmah nakon toga dio srbijanskih medija se otvoreno stavio na stranu Trampa čime su direktno podržali njegove ksenofobne istupe.

Da je ta medijska kampanja protiv drugog i drugačijeg uzela maha u Srbiji pokazuje i ponašanje Šešelja koji je sa svojim pristalicama tokom nedavne posjete potpredsjednika SAD-a Bajdena, Srbiji, dao direktnu podršku Donaldu Trampu u utrci za Bijelu Kuću i to u majicama sa njegovim likom.  Zauzvrat Tramp je tokom izbora u Srbiji javno pozvao građane Srbije da glasaju za ratnog zločinca Šešelja predstavljajući ga kao jednog vrlo sposobnog lidera i vođu koji jedini može voditi Srbiju dalje.

SDU BiH smatra da je šutnja političara u BiH po ovom pitanju zabrinjavajuća sa aspekta same uloge Šešelja u ratnoj tragediji na ovim prostorima, jer je očigledno da su ukoliko Tramp dođe na poziciju predsjednka SAD-a, dani mira u svijetu odbrojani. To se posebno odnosi na Balkan, gdje će radikali poput Šešelja smatrati da su sa izborom Trampa za predsjednika SAD-a, dobili zeleno svjetlo da bukvalno otvore lov na ljude koji nisu podobni po njihovim rasnim i etničkim standardima. To može biti pogubno za region, a posebno za BiH.

Jedan od najpoznatijih američkih predsjednika A. Linkoln (A.Lincoln) je kazao da svi oni koji negiraju slobodu drugima, ni sami je ne bi trebali imati, stoga SDU BiH poziva svu BiH dijasporu u SAD-u da kandidatkinji Demokratske stranke, gospođi Hilari Klinton (Hillary Clinton) daju masovnu podršku u njenoj utrci za Bijelu Kuću, jer će njen dolazak na čelo najmoćnije zemlje svijeta u mnogome ustabiliti prilike i na Balkanu. Gospođi Klinton također želimo brz oporavak i nastavak kampanje za prvu predsjednicu SAD-a u historiji, kampanji koja će sasvim sigurno odrediti dalju sudbinu karaktera američkog društva u kojem zasad nema zvaničnih rasnih, vjerskih i etničkih razlika.

tačno.net
Autor/ica 13.9.2016. u 14:09