Svečanost povodom Dana državnosti BiH: Nagrade Grada Sarajeva uručene Đeli Jusiću, Bernardu-Henryu Levyu i TIKA-i

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 15:59

Svečanost povodom Dana državnosti BiH: Nagrade Grada Sarajeva uručene Đeli Jusiću, Bernardu-Henryu Levyu i TIKA-i

“Projekti, koji izražavaju ljubav i poštovanje turskog naroda prema BiH i njenim narodima, i u narednom periodu će se nastaviti”, kazao koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc primajući Plaketu Grada Sarajeva

Na zajedničkoj svečanoj akademiji Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR), održanoj povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dodijeljena su priznanja Grada Sarajeva, javlja Anadolu Agency (AA).

Nagrada Počasni građanin Sarajeva uručena je hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću, te francuskom intelektualcu Bernard-Henryu Levyu, dok je Plaketu Grada Sarajeva dobila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

U izjavi za novinare prije dodjele nagrade, Đelo Jusić čestitao je svim građanima Bosne i Hercegovine Dan državnosti.

“Ja sam vam donio malo snijega iz Dubrovnika, i što je tu je. Čast mi je da sam u Sarajevu i da sam dobio ovo veliko, veliko, najveće priznanje u mom mladom životu”, kazao je Jusić.

Bivši član predsjedništva SFRJ iz SRBiH Bogić Bogićević istakao je da je Dan državnosti BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom, da je to najznačajniji dan u istoriji BiH, koji je obnovio njenu državnost, i da se treba i mora obilježavati.

“Taj datum ne može se iz istorije izbrisati, pogotovo što je to antifašistički bitan dan u BiH. Nažalost, mi nemamo još zakona o Danu državnosti BiH, imamo parlament i vlast koji to godinama ne usvajaju”, rekao je Bogićević, koji je otvorio svečanu akademiju.

Pozdravivši prisutne u ime predsjednika TIKA-e Serdara Cama, koordinator TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc kazao je kako već tri godine radi u BiH, te da je za to vrijeme shvatio da je Bosnu i Hercegovinu potrebno voljeti da biste je razumjeli. Sljedeće godine napunit će se 18 godina otkako TIKA djeluje na području BiH.

“Mlada BiH i TIKA imaju isto godina. Na svim stranama države, da bi služili ovom narodu, mi djelujemo i realizujemo različite projekte. U posljednjih pet godina skoro 200 projekata smo realizovali na području BiH, kako na obrazovnom, tako i na polju zdravstva, kulture, istorije, infrastrukture. Ovi projekti, koji izražavaju ljubav i poštovanje turskog naroda prema BiH i njenim narodima, i u narednom periodu će se nastaviti. Želim se još jednom zahvaliti ljudima koji su to prepoznali, koji su prepoznali da TIKA zaslužuje ovu nagradu”, poručio je Oruc.

Svečanoj akademiji u sarajevskom Narodnom pozorištu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog, političkog, akademskog života u BiH i diplomatskog kora.

tačno.net
Autor/ica 25.11.2013. u 15:59