Sutra otvaranje 53. Festivala MESS u Mostaru – organiziran prijevoz publike iz Sarajeva

tačno.net
Autor/ica 27.9.2013. u 11:17

Sutra otvaranje 53. Festivala MESS u Mostaru – organiziran prijevoz publike iz Sarajeva

PRVI GOSTI I GOŠĆE STIGLI/E, ŽIRIJI SPREMNI

(SARAJEVO, 27. septembra, 2013) U toku su posljednje pripreme za početak najstarijeg teatarskog festivala u regionu, te podsjećamo publiku iz Sarajeva da je organiziran odlazak u Mostar na otvaranje sa polaskom u 17 sati sa platoa ispred Narodnog pozorišta, a povratak neposredno poslije predstave «Osvajanje sreće». Pored festivalskih gostiju koji već stižu u Sarajevo, za 53. izdanje Festivala MESS spremni su i glavni festivalski žiri te žiri Međunarodne asocijacije teatarskih kritičara (IATC).

Predsjednica glavnog žirija je talijanska teatarska teoretičarka Maurizia Settembri, dok su članovi američki glumac i reditelj Ronald Rand i bh. akademski slikar Safet Zec. Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara/ki (IATC) pratit će festivalske predstave u sastavu Matti Linnavuori, finski teatarski kritičar, urednik Performance Review sekcije u online IATC časopisu Critical Stages, makedonska teatarska kritičarka Liljana Mazova  i Zala Dobovšek, slovenačka teatarska kritičarka.

Inače, predstave su ove godine u zajedničkoj konkurenciji za Grand-prix festivala, te Zlatne lovorove vijence za najboljeg/u reditelja/icu, glumca/icu, mladog reditelja/icu (nagrada «Jurislav Korenić»), mladog glumca/icu (nagrada «Rejhan Demirdžić»), te Balkan (Con)Text, nagradu za najbolji savremeni balkanski dramski tekst.

Pored ova dva festivalska žirija, predstave će ocijeniti i žiriji medijskih pokrovitelja – dnevnog lista Oslobođenje – Zlatna maska Oslobođenja, Magazina DANI – Hrabri novi svijet i portala radiosarajevo.ba – Sound of MESS. Pored stručnjaka i stručnjakinja u nabrojanim žirijima, svoj sud o predstavama i ove godine dat će publika, ocjenjujući ih neposredno nakon predstava.

Tokom festivala bit će poznato ko je ovogodišnji nosilac prestižne nagrade za životno djelo – Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatara.

Kontakt: Una Bejtović, PR manager, +387 61 190 110, press@mess.ba, www.mess.ba

tačno.net
Autor/ica 27.9.2013. u 11:17