Sud u Strazburu: BiH je Ilijazu Pilavu narušila ljudska prava

tačno.net
Autor/ica 9.6.2016. u 11:12

Sud u Strazburu: BiH je Ilijazu Pilavu narušila ljudska prava

Nakon devet godina pravne borbe ljekar iz Srebrenice Ilijaz Pilav je dočekao pravdu. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu danas je donio presudu kojom je potvrdio da je BiH Pilavu uskratila ljudska prava time što mu nije dozvolila da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Apelacija Ilijaza Pilava je prihvaćena čime je definitivno potvrđeno da mu je BiH uskratila pravo da se kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Apelaciju je predao 2007. godine njegov pravni zastupnik Damir Arnaut.

Sud u Strazburu ranije je na gotovo istom principu presudio u predmetu Dervo Sejdić i Jakob Finci protiv BiH te Azra Zornić protiv BiH. Oni su također tužili BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti da se kao pripadnici ostalih kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Nakon što je iskoristio sve domaće pravne instance pravni zastupnik Ilijaza Pilava Damir Arnaut predao je apelaciju Sudu u Strazburu pod izgovorom da je Pilavu prekršen protokol 12 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Pilavu je Ustavom i Izbornim zakonom BiH 2006. i 2010. godine bilo zabranjeno da se kao Bošnjak iz RS-a kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Ova presuda još jedan je dokaz da BiH mora mijenjati diskriminatorske odredbe iz svog zakonodavstva.

klix.ba

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 9.6.2016. u 11:12