Srebrenica: Tokom noći pokušali popisnice iz Srbije unijeti u BiH

tačno.net
Autor/ica 10.10.2013. u 09:09

Srebrenica: Tokom noći pokušali popisnice iz Srbije unijeti u BiH

Nakon što je Granična policija Bosne i Hercegovine u subotu na graničnom prijelazu u Skelanima kod Srebrenice otkrila osobu koja je popisnice za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji traje od 1. do 15 oktobra ove godine, pokušala iznijeti u Republiku Srbiju, otkriven je novi sličan slučaj.

Ovaj put riječ je o pokušaju da se popisnice na istom prijelazu unesu iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za agenciju Anadolija u Graničnoj policiji BiH.

Prema riječima glasnogovornice Granične policije BiH Sanele Dujković, policijski službenici Jedinice granične policije (JGP) Zvornik su 6. oktobra, oko 22 sata, na Međunarodnom graničnom prijelazu Skelani, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, prilikom kontrole putničkog motornog vozila marke Mercedes, u kojem su se nalazila dvojica bh. državljana, K. A. i K. P., u prtljažniku otkrili četiri kutije sa popisnim listovima za popis stanovništva u BiH.

”Po naredbi tužioca Tužilaštva BiH, popisni materijal je privremeno oduzet, a kutije zapečaćene u prisustvu entitetskog instruktora za popis stanovništva. Policijski službenici JGP Zvornik su 7. oktobra 2013. godine u 14 sati, po naredbi tužioca Tužilaštva BiH, bh. državljaninu K. A. vratili popisni materijal u prisustvu instruktora za popis stanovništva”, istakla je Dujković.

Granična policija Bosne i Hercegovine dostavila je izvještaj Agenciji za statistiku BiH o popisivačima iz Srebrenice koji su pokušali popisni materijal prenijeti preko granice, nakon čega je Centralni popisni biro zaključio da se protiv tih popisivača podnesu prekršajne ili eventualno krivične prijave, te da se isključe iz procesa popisivanja.

Zaključeno je da Republički zavod za statistiku Republike Srpske preispita odgovornost i članova općinskih popisnih komisija Srebrenice te instruktora, kao i da se popis ponovo uradi u pet popisnih krugova u Srebrenici, a za koje je utvrđeno da popisivači nisu radili u skladu sa zakonom i procedurama popisa domaćinstava i stanovništva u BiH.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. počeo je 1. oktobra i trajat će do 15. oktobra 2013. godine. U popisu učestvuje 19.000 popisivača, a jedan popisivač popisuje jedan popisni krug. Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri opštinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe popisivanje svog kruga.

klix

tačno.net
Autor/ica 10.10.2013. u 09:09