SRDAČNI PRIJEMI

Omer Ć. IBRAHIMAGIĆ
Autor/ica 23.5.2020. u 15:49

SRDAČNI PRIJEMI

Foto: REUTERS/Danilo Krstanovic

Tačno prije 28 godina u najvećoj famiglii po imenu Ujedinjene Nacije rodila se djevojčica Bosna i Hercegovina. Republička zastava sa heraldikom porodice Kotromanić se vihorila 3 sedmice prije tog čina ispred sjedišta najrazličitije organizovane famiglie. Istovremeno je na djelu bilo krvavo rasparčavanje novorođenčeta zbog njegove različitosti. Iako po habitusu sasvim slične Bosni i Hercegovini, Ujedinjene Nacije se nisu potrudile zaštititi bosanskohercegovačko šarenilo važno radi očuvanja supstancijalnog sjemena Zemlje. Novorođenče je, čini se samim proviđenjem, uspjelo sačuvati dragocjeni život nakon strašnih porođajnih muka. Malo po malo, poraslo je u zgodnu djevojku nesumnjivo plemićkog porijekla i držanja. Ali avaj, nesumnjiva tlaka je na njenom pravilnom licu isklesala brojne ožiljke. Bosna nije bila u mogućnosti sve ih prepokriti zlatnom kosom što je činilo neuklopljivom u ionako nezainteresovano društvo sponzoruša oko nje.

Sada njeni ukućani gledaju u djevojke komšija i susjeda, a naočitu sestru ne primjećuju. Starije rođake joj od malena obećavaju, krišom ili glasno, kako će je odvesti na potrebne medicinske zahvate, a da braća ne saznaju. Uvijek je podržavaju u njenim zahtjevima i zabrinuto klimaju glavama, ali su redovno zauzete nečime neodložnim onda kada treba otići čuvenoj doktorici čudnog imena – Evropa. Doktorica je stalno u poslu do guše, a kroz prozor ordinacije s visine gleda Bosnu kako svaki dan uredno čeka na svoj red. Liječnica je preumorna, na klimavim nogama i sve više van forme. Sa dubokim uzdahom, skrivenim od  supruga Svijeta, sjeća se kako je bila salivena poput Bosne sve dok se nije počela baviti (ne)časnim poslovima od kojih, istina je, i dalje jako puno zarađuje. No, nagomilani novac je više ne čini zadovoljnom kao nekoć. Tužna je i ljuta jer je propustila napraviti druge važne, dobre, prijeko potrebne zahvate i tako se dodatno proslaviti. Birokratski je izbjegla pomagati onima brojnim kojima je operacija zaista bila potrebna, ostavši tako bez neizmjerljivo velike moralne zarade. Zbog toga je ponekada prožmu stid i sram, ali to ne pokazuje na grandioznim skupovima Uljepšivača.

Djevojka Bosna nije izgubila nadu da će jednoga dana uraditi preinake na licu i od zgodne postati prelijepa i još uvijek poželjna. Ali, godina je sve više, pa će zbog starosti kože ožiljci biti sve teže otklonivi. Zna Bosna dobro šta je preturila iza leđa i koliko je bilo teško samo izaći živ iz djetinjstva za zaborav. No, ona nije zaboravila. Sudbinu je izvela načistac pa ima mirnu savjest i miran san. On je potpuno okrijepi nakon što joj svakodnevnica donese podsmijehe, ali i čežnjive uzdahe svakakvih. Ljepotu ljiljana sa stare haljine zamijenio je nevjerovatan sjaj zvijezda na novoj, brendiranoj. Sašivena je baš po mondenskoj mjeri liječnice Evrope ispred čije ordinacije Bosna čeka na davno obećani pregled i prijem. Pred doktoricu će, kucne li taj trenutak, doći uspravne glave i bez spuštanja pogleda: sve ove godine je isuviše ponosno čekala na repu u redu za intervenciju. I bez ičije intervencije.

Omer Ć. IBRAHIMAGIĆ
Autor/ica 23.5.2020. u 15:49