Sram vas bilo: Zastupnicima u Skupštini KS povećali sebi plate za 700 maraka

tačno.net
Autor/ica 8.4.2013. u 15:27

Sram vas bilo:  Zastupnicima u Skupštini KS povećali sebi plate za 700 maraka

Član Predsjedništva Naše stranke, poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda FBiH Peđa Kojović potvrdio je Agenciji Fena da su poslanici u Skupštini Kantona sebi povećali plate za 700 KM.

Kojović je pojasnio i pozadinu ove odluke.

“Vlada KS je tokom pregovora sa sindikatima državnih službenika pristala da poveća platnu osnovicu sa 263 KM na 282 KM. Sindikat će, zauzvrat, odustati od milionskih tužbi protiv KS-a”, objasnio je Kojović.

Ta odluka Vlade KS-a je dovela do toga da plaće profesionalnih poslanika u Skupštini KS-a budu povećane od 600 KM pa naviše – u zavisnosti od radnog staža svakog poslanika.

Paušali poslanicima (880 KM – prosječna FBiH plata) su smanjeni za oko 300 KM.

“Prema mom mišljenju, ovo je još jedan moralno neodbranjiv potez Vlade KS. Sada je već sasvim jasno da ova vlada konzistentno donosi loše etičke i zakonske odluke i da nema kapacitet da se ozbiljno uhvati u koštac s problemima koji parališu i ekonomski i socijalni i obični život građana i građanki KS”, smatra Kojović.

Dodao je da Vladu na vlasti drži jedino činjenica da ne postoji ujedinjena skupštinska većina koja bi je mogla smijeniti.

tačno.net
Autor/ica 8.4.2013. u 15:27