Sonja Biserko: Zapadni Balkan se mora zaštititi od destabilizirajućeg utjecaja Rusije

tačno.net
Autor/ica 11.5.2014. u 08:53

Sonja Biserko: Zapadni Balkan se mora zaštititi od destabilizirajućeg utjecaja Rusije

Sonja Biserko, osnivač i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji zabrinuta je zbog posljednjih izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je kazao da „BiH ne može opstati“.

U razgovoru za novinsku agenciju Patria (NAP) Biserko je otvoreno kazala da ruski utjecaj u Srbiji nikada nije bio jači, te da se Srbija sada dosta jasnije očituje kada je riječ o BiH.

Ruske najave o destabilizaciji BiH

– Rusi su se jako involvirali u Republici Spskoj, Srbiji i Crnoj Gori i to je jedna faza gdje se sama Srbija očituje mnogo jasnije nego prije kada je govorila kako se svi zajedno volimo i priznajemo integritet BiH i tome slično. Znači dolazi jedna nova faza u kojoj Rusi imaju glavnu ulogu – kazala je Biserko.

Ona je dalje napomenula da je prošle sedmice u Banjoj Luci održan jedan skup na temu „Obojene revolucije” gdje je zaključak da RS treba da formira interventne jedinice koje će spriječiti bilo kakva dešavanja naroda u RS poput onih koji su se dešavale u FBiH.

– Pri tome razni ruski analitičari najavljuju da će BiH nakon svih konferencija kojima se obilježava stota godišnjica od početka Prvog svjetskog rata krenuti u fazu destabilizacije gdje će biti i njen kraj – dodala je Biserko.

Posebno je zabrinuta zbog izvještaja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Vijećem sigurnosti.

– Znači, apsolutno postoji potencijal za to da se BiH još više destabilizuje i ono što je zabrinjavajuće jeste i izvještaj Incka pred Savjetom bezbjednosti da stvari idu na gore, a ne na bolje. Apsolutno je to poželjan scenarij zato što je u skladu sa strateškom orijentacijom srpske politike – mišljenja je Biserko.

Nedavno je Dobrica Ćosić imao intervju koji je nazvan „nacionalni testament” u kojem je rekao da Kosovo treba zaboraviti, međutim, BiH nije ni spomenuo.

– To je vrlo jasna poruka. Znači, BiH ostaje i dalje kao otvoreno pitanje koje će se rješavati u skladu sa okolnostima, a Srbija će čekati povoljan trenutak kada će se stvari okrenuti u njihovu korist – precizira Biserko.

Predsjednica Helsinškog komiteta u Srbiji dalje navodi da je neophodno da se Bošnjaci prije svega moraju jače izjasniti o svojim inicijativama.

Zamišljene ruske zemlje

– Bosna i Bošnjaci treba da izađu s nekim incijativama koje bi išle ka stabilizaciji odnosa. Treba insistirati na tome da Bosna i cijeli Zapadni Balkan što prije postanu dio EU i NATO-a jer to je jedini način da se sačuva Zapadni Blakan od destabilizirajućeg utjecaja Rusije – dodala je Biserko pojašnjavajući da su Rusi u Srbiji prisutni na dnevnoj bazi te da je sve veći broj dešavanja pod pokroviteljstvom Rusije.

– Nije Ukrajina jedina zemlja koja je cilj Rusije. Radi se o čitavoj zamišljenoj liniji gdje spada Ukrajina, Poljska, Mađarska, Crna Gora i RS. Rusi su to zamislili kao svoju sferu interesa preko koje mogu da provjeravaju stvari u samoj Evropi, jer je ruska analiza da EU ne može opstati. U Srbiji je EU upotrebna s tim što i ovdje mnogi misle da će se ona raspasti i da će Srbija moći uzeti ono što joj pripada – potcrtava Biserko.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 11.5.2014. u 08:53