SDU: “Sramotno je da je sigurnost u Kantonu Sarajevo svedena na sigurnost lokalnog granapa u blizini premijerove vile”

tačno.net
Autor/ica 19.10.2016. u 18:32

SDU: “Sramotno je da je sigurnost u Kantonu Sarajevo svedena na sigurnost lokalnog granapa u blizini premijerove vile”

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u vezi stanja sigurnosti u Kanotnu Sarajevo na površinu je izbacila najprljaviji veš u odnisima Vlada KS, Tužilaštvo KS i MUP KS. Nadamo se da su predstavnici Vlade KS, MUP-a KS i Tužiteljstva KS bili svjesni kakvu poruku svojim zajedljivim diskusijama i međusobnim prepucavanjem, šalju sa sjednice prema javnosti, a i ljudima sa druge strane zakona.

Ono što se još pokazalo na samoj sjednici da Kanton Sarajevo faktički nema opozicije i da se ovako važna sjednica o sigurnosti u režiji premijra Kantona Sarajevo, svede na prebacivanje odgovornosti trač partiju ko je kome šta rekao i kada. Niko na sjednici osim konstatacije stanja nije predlagao rješenja niti se čula konstruktivna kritika, sve je bilo usmjereno ka dosta gruboj diskreditaciji profesionalca prisutnog jučer u diskusiji iz oblasti sigurnosti – policijskog  komesara Vahida Ćosića.  Ono što smo još primjetili da su jučer ocjenu o radu policije i tužilaštva dali i pojedinci koji su od ranije poznati policiji, a dobar dio njih će biti tek poznat pravosudnim organima. Sramotno je da sigurnost u Kantonu Sarajevo svedena na sigurnost lokalnog granapa u blizini premijerove vile. Kada je sigurnost ugrožena to znači da se radi o kompleksnom pitanju koji utiče na svakodnevne živote građana Kantona Sarajevo i u čije se rješavanje moraju uključiti svi. Nažalost, premijeru Kantona Sarajevo je najvažnije u ovom tragičnom trenutku da se odgovornost zbog ne činjenja skine sa njega i Vlade KS i ista prebaci na policiju koja je do jučer po njegovim riječima bila najbolja na svijetu. Po našem mišljenju policija KS je i sada najbolja na svijetu.

Ono što je nakon sjednice postalo kristalno jasno je činjenica da premijer Vlade Kantona Sarajevo nije uopšte dorastao funkciji na kojoj se nalazi. Umjesto da smiruje situaciju i koordinira između različitih institucija sigurnosti, premijer radi upravo suprotno ostavljajući utisak da on sve zna. Stoga, nas čudi kako je informacije o radu policijskog komesara koje je imao unzad nekoliko mjeseci upotrijebio sada kada je pažnja javnosti uperena na rad policije. Ako ima nepravilnosti u radu policije one se trebaju ispitati i sankcionisati, a mi se pitamo ko će sankcionisati grubo zanemarivanje pitanja sigurnosti građana Kantona Sarajevo od strane premijera i njegove vlade.

Ostavka premijera i Vlade Kantona Sarajevo, po našem mišljenju bio bi prvi zaista ozbiljan politički potez i korak naprijed ka stvaranju sigurnijeg ambijenta za građane, od strane političke većine u Kantonu Sarajevo. Zato je poruka građana prema premijeru i Vladi Kantona Sarajevo vrlo jasna „Nemojte nas Dino ti ni tvoja vlada više braniti“.

tačno.net
Autor/ica 19.10.2016. u 18:32