SDU: “Budimo graditelji vlastite budućnosti u zajedničkoj državi”

tačno.net
Autor/ica 1.3.2017. u 19:18

SDU: “Budimo graditelji vlastite budućnosti u zajedničkoj državi”

“Prvi mart 1992. godine upisan je zlatnim slovima u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine kao dan obnove njene nezavisnosti i priznanja od strane međunarodne zajednice, čime se Bosna i Hercegovine svrstala među 190 nezavisnih država u svijetu danas.

S tim je danom započeo povijesni hod Bosne i Hercegovine kao potpuno suverene i samostalne države, utemeljene u najtežim ratnim okolnostima na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji naroda koji je odbranu napadnute domovine zdušno prihvatio kao najuzvišeniji i najčasniji zadatak svih rodoljubivih građana. Međutim, iako ne želimo da budemo robovi prošlosti, isto tako ne želimo niti da se stidimo naše časne borbe za suverenu, cjelovitu i nezavisnu Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Prošlost, dakle, ne trebamo zaboraviti, naprotiv, iz nje moramo učiti, ali u ovom vremenu sve snage trebamo usmjeriti ka našoj budućnosti, da nam naša Bosna i Hercegovina bude po mjeri svakog njenog naroda i svakog njenog čovjeka. Nažalost danas građani Bosne i Hercegovine više slave i poštuju Dan nezavisnosti od državnih institucija i zvanične politike posebno se to odnosi na manji BiH entitet RS. Nadamo se da će se političari iz ovog dijela BiH, a i drugi koji ne obilježavaju ovaj praznik, opredijeliti da slave 1. Mart Dan nezavisnosti BiH i prihvatiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina nezavisna država, koju svi moramo zajednički graditi.

Ova godina može biti prekretnica u našoj zemlji, a ta prekretnica se može desiti na način da se kao članovi SDU-a BiH i kao istinski socijaldemokrati, obavežemo da više ne smijemo i ne možemo ćutati na nepravdu i ponižavanja i da u tom kontekstu dignemo naš glas. Da zbijemo redove i usprotivimo se ugrožavanju ljudskih i radničkih prava zalažući se za pravedniju raspodjelu bogatstva i obezbjeđenje blagostanja za sve građane BiH.

Na kraju želimo da svim našim članovima i simpatizerima, kao i svim građanima, čestitamo 1. Mart Dan Nezavisnosti BiH, sa željom da svi zajedno nađemo mudrosti i snage i budemo glavni graditelji vlastite budućnosti u našoj zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini”, stoji u saopštenju SDU.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 1.3.2017. u 19:18