SDU BiH najoštrije osuđuje napad grupe vandala na delegaciju SUBNOR-a BiH koja se danas zaputila ka Partizanskom groblju u Mostaru kako bi obilježila Dan državnosti BiH

SDU
Autor/ica 24.11.2017. u 15:24

SDU BiH najoštrije osuđuje napad grupe vandala na delegaciju SUBNOR-a BiH koja se danas zaputila ka Partizanskom groblju u Mostaru kako bi obilježila Dan državnosti BiH

“To što MUP HNK sasvim sigurno neće moći da identificira i pronađe izvršioce još jednog u nizu napada na Partizansko groblje u Mostaru, najbolje govori o tome kako se lokalna vlast u tim dijelovima zemlje, odnosi prema antifašističkoj borbi svih naroda u BiH.

S tim u vezi najoštrije osuđujemo nacionalističku i fašističku retoriku i znakovlje poražene ustaške i fašističke ideologije kojom se vandali služe u napadima i skrnavljenju antifašističkih spomenika posebno u Hercegovini. Propuštanje da se reagira oštro na ovakve vandalske ispade može imati nesagledive posljedice po pozitivne političke procese rješavanja statusa Grada Mostara i implementacije presude Ustavnog Suda BiH koja je obavezna da se izvrši.

U tom kontekstu nedopustivo je da političke strukture predvođene HDZ-om u tim dijelovima BiH žmire i uglavnom okreću glavu pred vandalizmom koji se dešava na spomenicima narodnooslobodilačkoj borbi, šaljući na taj način vrlo negativnu poruku svim drugim narodima u BiH. Ako su to Evropske vrijednosti za koje se deklarativno zalaže vrhovnik HDZ-a BiH Dragan Čović, onda to zaista predstavlja vrlo licemjernu politiku od koje se treba hitno distancirati.

Za razliku od Srbije i Hrvatske u Bosni i Hercegovini, barem u najvećem djelu javnosti, sigurno nema mjesta rehabilitaciji i revizionizmu historijskih činjenica o poraženim fašističkim velikodržavnim projektima koji su bili aktuelni u toku Drugog svjetskog rata. Pa tako niti o zloglasnoj NDH, što bi trebalo da bude jasno svim političkim čimbenicima u BiH.

SDU BiH se zajedno sa mnogim građanima BiH, ponosi činjenicom da su svi fašistički projekti i politički i vojno poraženi na teritoriji BiH i u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na Republiku BiH, jer antifašizam u BiH nikada nije imao alternativu. Stoga, ovakvo nacionalističko-šovinističko ponašanje koje se tolerira od strane lokalnih vlasti i policije, mora biti sankcionirano, te je sukladno tome potrebna hitna reakcija Tužilaštva BiH i Kantonalnog Tužilaštva HNK i Federalne Uprave Policije”, stoji u saopćenju SDU BiH.

SDU
Autor/ica 24.11.2017. u 15:24