SDU BiH: Imate li još imalo ljudskosti?

tačno.net
Autor/ica 11.8.2016. u 17:33

SDU BiH:  Imate li još imalo ljudskosti?

Povodom javnih istupa Novke Agić direktorice Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH u kojima najavljuje ograničenje finansiranja broja operacija, rukovodstvo SDU BiH dalo je  saopštenje za javnost:

“U zemlji u kojoj se službeni mobiteli plaćaju na desetine hiljdada maraka, u kojoj samo na gume službenih automobila potroši na stotine hiljada maraka, a za nabavku novih automobila na svim nivoima vlasti troše i milionski iznosi, prema riječima direktorice ZZO F BiH Novke Agić, nema dovoljno novaca za plaćanje svih potrebnih operativnih zahvata kod bolesnih građana koji izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje.

Ovaj apsurd još jedan je u nizu apsolutne ne brige i socijalne neosjetljivosti aktulenih vlasti na svim nivoima u BiH, koji se bez obzira na teško stanje u društvu uživaju ne odriču se sovjih privilegija. Neshvatljivo je da za regrese i plate naših političara mora biti sredstava, dok se za lječenje građana umjesto pokrivanja troškova od strane Zavoda za zdravstveno osiguranje, traga za donatorima i otvaraju se telefonske linije za pomoć.

Za šta će nam onda Kantonalni i federalni zavodi zdravstvenog osiguranja i njihova skupa administracija. Da li samo zato bi političari mogli uhljebljavati svoje rođake i prijatelje u tim institucijama?

Jasno nam je da politika i političari u BiH apsolutno ne poznaju niti moral niti principe, ali postavlje se pitanje da li u njima ima još imalo ljudskosti ili je i ta osobina njima postla strana. Po svemu sudeći jeste, jer oni ne dozvoljavaju da se do kraja godine uradi više od 60 skupih operacija srca, valjda se u silnim ministarstvima i parlamentima boje da im može ponestati para za plate.

Ako je to tako, onda direktoricu ZZO F BiH Novku Agić i ministra zdravstva F BiH Vjekoslava Mandića pitamo da oni nemaju slučajno kakav plan u vezi povećanja nataliteta ili bi mladi trebali da strpe, dok se ne usvoji strategija ili dok se političari ne odreknu privilegija, pa pare pristignu i za tu namijenu?

Također, s punim pravom pitamo Ministra zdravstva F BiH Vjekoslava Mandića da li se izjave direktorice Agić mogu tretirati kao lični stav ili ona samo izvršava zvaničnu politiku resornog ministarstva i vlade premijera Novalića?”

tačno.net
Autor/ica 11.8.2016. u 17:33