Sarajevu treba mlad, pametan i sposoban gradonačelnik

tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 13:28

Sarajevu treba mlad, pametan i sposoban gradonačelnik

Razočarani smo činjenicom da se u Sarajevu vodi  polemika oko gradonačelničkog mjesta koja se bazira isključivo na osnovu kriterijuma nacionalnosti, a ne ostvarenih rezultata pojedinca. To je samo stvarna slika apsolutnog prihvaćanja nametnute etničke teritorijalizacije i od strane političke elite u Sarajevu i BiH, što je sramota za ovaj vjekovni multikulturalni grad.

Svi aktuelni načelnici Sarajevskih općina bez obzira iz koje političke opcije dolazili pokazali su u svom dosadašnjem radu da imaju manji ili veći potencijal da budu i Gradonačelnici Sarajeva. Pokazali su da znaju privući strane insvestitore, da znaju rješavati ogromne infrastrukturne probleme, da imaju solidne timove za realizaciju složenih projekata. No, kompromitovanim pojedincima koji plasiraju priče o etničkoj pripadnosti gradonačelnika kao osnovnom kriterijumu za tu funkciju, takvi rezultati nisu u prvom planu. Njima je u prvom planu politička kampanja koju upravo oni vode u ime potrošenih političkih persona, koji decenijama žive na jaslama države i znaju klimnuti glavom uz finu nadoknadu kada je to potrebno. Umjesto suhoparnih fraza, kompromitovanih i potrošenih političkih likova kojima je gradonačelnička funkcija dodatno primanje pored penzije, Grad Sarajevo treba istinskog menadžera, sposobnog i mladog čovjeka koji se dokazao svojim rezultatima na poslovima koje je ranije obavljao. Ubjeđeni smo da je građanima Sarajeva puna kapa starih provjerenih kadrova koji nisu u stanju da implementiraju projekat donacije poput Sarajevske žičare, a ne da još i sami nađu sredstva za takve kapitalne investicije.

Za nas u SDU BiH apsolutno je nebitno koje će gradonačelnik/ca biti nacionalnosti, iz kojeg naroda ili stranačke pripadnosti. Bitno je da gradonačelnik bude u službi građana, da ima menadžerske sposobnosti da privuče investicije i donacije, da učini sve da vrati nekadašnji sjaj Sarajeva, a ne da bude kao do sada birokratski trut koji se bavi samo rashodnovnom stranom. Kvalitetnih ljudi za funkciju gradonačelnika, bez obzira na njegovu ili njenu nacionalnu ili političku pripadnost ima u gradu Sarajevu, to je sigurno.  SDU BiH je još 2012. godine predlagao da se gradonačelnik grada Sarajeva bira na lokalnim izborima direktno. Nažalost tu ideju nisu podržali oni koji sada promoviraju nacionalnu pripadnost kao jedini potreban kriterijum za gradonačelničku funkciju.

U kontekstu polemike u vezi funkcije gradonačelnika i njegove nacionalne pripadnosti kao svojevrsnog odgovora na destruktivne nacionalnističke politike u BiH, SDU BIH smatra da je najbolji odgovor na te retrogradne pojave činjenica da su naše različitosti naše najveće bogatstvo, ali da se uvijek treba davati prednost mladim, pametnim i sposobnim, a ne podobnim kadrovima.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 21.11.2016. u 13:28