SARAJEVSKA PREMIJERA PREDSTAVE “ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE“ NA 55. FESTIVALU MESS

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 09:53

SARAJEVSKA PREMIJERA PREDSTAVE “ANTIGONA – 2000 GODINA KASNIJE“ NA 55. FESTIVALU MESS

Predstava “Antigona – 2000 godina kasnije“ prva velika regionalna koprodukcija Scene MESS i teatra Ulysses sa Brijuna, premijerno će biti igrana pred sarajevskom publikom u nedjelju, 11. oktobra u Stolariji Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 20 sati. Predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao u vrijeme rađanja europske civilizacije i pobjede nad barbarizmom. Ova posebna inscenacija Antigone pravi paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora danas, dvadeset godina nakon ratnih sukoba.

Najavljujući sarajevsku premijeru predstave, redateljica Lenka Udovički je istakla da danas živimo u vremenu koje su grčki filozofi predvidjeli i da imamo duboke dileme i pitanja kuda naša civilizacija ide. “U predstavi imamo dvije Antigone koje naizgled imaju različite probleme. Antigonu prije dvije hiljade godina i ovu današnju. Dva naizgled različita problema su zapravo proizvod istog procesa kojeg naša civilizacija živi 2000 godina. U jednoj horskoj dionici govori se da se traume prenose iz generacije u generaciju. Nadam se da ćemo mi ili buduće generacije moći stvoriti stvarnost koja će biti pozitivna i koja će se kao takva moći prenositi sa generacije na generaciju“, rekla je Udovički te dodala da joj se prvi put u procesu rada na predstavi desilo da glumci vode nju, a ne ona njih.

Glavna protagonistica predstave, Maja Izetbegović, navela je da osjeća veliko uzbuđenje, odgovornost ali i blagu tremu pred sarajevsku premijeru. “Mislim da će u Sarajevu tema predstave posebno uticati na ljude koji su proživjeli rat. Za predstavu me najviše veže činjenica da je tema Antigone koja je nastala prije 2000 godina i danas aktuelna“, istakla je Izetbegovićeva. Uz Maju Izetbegović koja tumači naslovnu ulogu Antigone, u predstavi igraju Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Katarina Bistrović-Darvaš, Dženana Džanić, Jelena Lopatić, Damir Urban te studenti i studentice Sveučilište u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

Glumac Ermin Bravo rekao je da mu je posebno drago što će sarajevska publika nakon 23 godine imati priliku gledati Radeta Šerbedžiju. “Ja ga nikad dosad nisam gledao u teatru, a možete misliti kolika mi je čast što radim sa njim. Posebno mi je drago što sam igrao sa svojim studentima koji će ove i naredne godine izaći sa akademije. Vidim da stasavaju u dobre ljude i još bolje glumce“, rekao je Bravo. Mlada glumica, Dina Mušanović, zahvalila se na prilici da radi na ovako značajnoj predstavi. “Rad na Antigoni je za mene bio nemjerljiv i zaista iskustvo kroz koje nikad do sada nisam prošla. Grci su hor definisali kao jednu homogenu grupa, a mislim da je nas 16 glumaca i glumica upravo to“, navela je Mušanovićeva.

Narodno pozorište Sarajevo je kao partner sarajevskih izvedbi posebno podržalo predstavu, koja je i finansijsku podršku dobila od UniCredit Bank dd. Marijela Margeta-Hašimbegović, v.d. direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, naglasila je da su ovogodišnja programska orijentacija NPS-a teme u kojima živi današnje društvo, a da ova predstava upravo govori o tome. “Kroz ovu predstavu ćemo dobiti poruke koje će pomoći ljudima da nađu bolji dio sebe. Nadam se da se Antigone više neće dešavati“, navela je Margeta-Hašimbegović te dodala da je jako ponosna i sretna što je NPS domaćin ovog projekta. Direktorica korporativnih komunikacija UniCredit banke dd, Selma Riđanović-Kenović, istakla je da je podrška sarajevskoj premijeri predstave dvostruko značajna. “Sa jedne strane kroz podršku kulturi društvu vraćamo ono što ono nama daje, dok sa druge strane ova predstava povezuje BiH i Hrvatsku, a naša misija je da povežemo cijelu Evropu. Drago nam je što smo dio 55. MESS-a i nadam se i vjerujem da nas očekuje uzbudljiv festival“, rekla je Riđanović-Kenović.

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 09:53