SAD zabrinute: U BiH se mnogo peru pare

tačno.net
Autor/ica 15.3.2014. u 19:48

SAD zabrinute: U BiH se mnogo peru pare

Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog intenziteta pranja novca u Bosni i Hercegovini.

Smatraju da vlasti i agencije za sprovođenje zakona moraju da preduzmu snažnije mere u borbi protiv te vrste kriminala, navodi se u najnovijem izvještaju Stejt departmenta za 2014. godinu.
Naime, biro Stejt departmenta za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i sprovođenje zakona svake godine objavljuje izvještaj o aktivnostima država iz te oblasti.
Najnoviji izveštaj, kako je preniijela BiH agencija Patria (NAP) sastoji se iz dva dijela, u prvom su aktivnosti država u pogledu borbe protiv narkotika, dok se u drugom dijelu tretira pranje novca i finansijski kriminal kao krivična djela duboko povezana sa trgovinom narkoticima.

Izvještaje je, kako se navodi, objavljen 3. marta, a BiH je posebno tretirana u oba djela izveštaja. U pogledu pranja novca, BiH se nalazi u drugoj kategoriji od moguće tri – među zemljama koje izazivaju zabrinutost, ali nisu najgore. Nakon nedavnog odbijanja usvajanja zakona o pranju novca nije isključeno da BiH padne i u najlošiji kategoriju.
Navodi se da Stejt department prati ne samo zakonodavstvo država koje su pod monitoringom nego i aktivnosti agencija za sprovođenje zakona i vlasti u primeni tih zakona. U drugom dijelu izveštaja koji tretira borbu protiv trgovine ilegalnim narkoticima, SAD navodi da je BiH uglavnom tranzitna tačka za pošiljke koje iz jugozapadne Azije idu prema zapadnoj Evropi.

“Kapaciteti državnih agencija za sprovođenje zakona i sigurnosnih institucija su još uvijek ograničeni, posebno na državnom nivou”, poručiju iz Vašingtona, prenosi NAP.
U izvještaju se spominje tvrdnja policije RS da su prošle godine povećali zapljenu droga za 30 odsto. BiH sarađuje sa međunarodnim partnerima, i prošle godine je učestvovala u međunarodnoj akciji u kojoj su bile uključene i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Albanija.

“Uprkos pozitivnim koracima, bilo je premalo hapšenja najviših vođa trgovine narkoticima. Postoji percepcija među nekim lokalnim nevladinim organizacijama da je to zbog njihove finansijske moći i političkih veza”, ističe se u pomenutom dokumentu.
Takođe, SAD napominje da imaju dobru saradnju sa državnim policijskim agencijama i Upravom za indirektno oporezivanje, iako te institucije imaju problema sa finansiranjem i brojem zaposlenih.

magazinplus.eu

tačno.net
Autor/ica 15.3.2014. u 19:48