Sabina Ćudić: Formiramo radno tijelo Skupštine KS koje će utvrditi propuste u sektoru obrazovanja

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 14:10

Sabina Ćudić: Formiramo radno tijelo Skupštine KS koje će utvrditi propuste u sektoru obrazovanja

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, u fokusu su se našli brojni propusti u postupanju javnih ustanova, ali i Vlade KS, u vezi sa pitanjem upravljanja u sektoru odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Zastupnica Sabina Ćudić je pokrenula inicijativu za praćenje provedbe racionalizacije u obrazovnim ustanovama. Današnju sjednicu je iskoristila i da ponovi upit prema premijeru Konakoviću, a u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti za trovanje djece u sarajevskim vrtićima.

“Tražimo od premijera i Vlade KS da nam dostavi imena i funkcije sankcionisanih nosilaca odgovornosti za trovanje preko 200 djece u vrtićima koji djeluju u sklopu JU “Djeca Sarajeva”, a na osnovu čvrstih obećanja koja je premijer iznio na prošloj sjednici. Također, zahtijevamo informaciju o najavljenom očitovanju javnih ustanova u Kantonu Sarajevu koje su grubo prekršile, te nastavljaju da krše propisane tenderske procedure u domenu nabavke. Gotovo dva mjeseca su prošla, a mi nemamo nikakav rezultat. Ovo nije jučerašnja vijest, moramo utvrditi odgovornost”, kazala je Sabina Ćudić na današnjoj sjednici.

Sabina Ćudić je zatražila i da Skupština Kantona Sarajevo formira Radno tijelo za praćenje provedbe racionalizacije u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo, zbog brojnih pritužbi građana, nastavnog osoblja i drugih zaposlenika, te preporuka civilnog društva i institucija, a kako bi se utvrdili eventualni propusti i pristupilo predlaganju izmjena postojećih podzakonskih akata koji reguliraju različite segmente upravljanja i zapošljavanja u sektoru obrazovanja.

“Potrebno je ispitati proces popunjavanja liste tzv. tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama, kao i pitanje primjene i eventualne izmjene člana 17. Pravilnika o kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama kao javnim ustanovama na području Kantona  Sarajevo, što je i jedna od preporuka Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH”, kazala je Ćudić, pojašnjavajući inicijativu koja je usvojena sa 24 glasa ‘za’, bez glasova ‘protiv’.

tačno.net
Autor/ica 27.5.2015. u 14:10