Ravnopravnost i rodna kvota od 50% na čekanju!

tačno.net
Autor/ica 28.4.2016. u 10:08

Ravnopravnost i rodna kvota od 50% na čekanju!

Sarajevski otvoreni centar, kao organizacija civilnog društva koja već niz godina sarađuje sa političkim strankama, parlamentima i vladama izražava razočarenje sa odlukom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PDPSBIH) da ne izglasa izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBIH. Prijedlog Komisije je bio da se uvede kvota od 50% za izborne liste, uz naizmjenično redanje muških i ženskih kandidata/kinja. Prijedlog na jučerašnjoj sjednici nije dobio podršku, nego je zadržana postojeća odredba uz kvotu od 40%.

Političke stranke su se jasno izjasnile da ne podržavaju ravnopravnost spolova. Većina parlamentaraca ali i parlametnarki nisu mišljenja da ima potrebe da se poveća učešće žena u zakonodavnoj vlasti. Politika ostaje mizogina, isključujući veliku većinu stanovništva. Po njima, ženama nije mjesto u politici nego kod kuće.

Sarajevski otvoreni centar će nastaviti da zagovara promjene. Već u narednom periodu pozvaćemo političke stranke da prihvate dobrovoljne izborne kvote i da tako učine civilizacijski iskorak. Politika u BiH mora se promjeniti, ukoliko želimo graditi društvo ravnopravnosti umjesto društva isključivanja.

tačno.net
Autor/ica 28.4.2016. u 10:08