Radnici BHRT traže hitno rješavanje financiranja javnog servisa

tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 14:33

Radnici BHRT traže hitno rješavanje financiranja javnog servisa

U zgradi RTV Doma u Sarajevu danas je, zbog neriješenog problema finansiranja Radio-televizije Bosne i Hercegovine (BHRT),  održan protest upozorenja Samostalnog  sindikata radnika u BHRT-u. U toku protesta objavljeno da je blokiran račun BHRT-a.

Na protestu je zatraženo hitno rješavanje problema stabilnog finansiranja BHRT-a u roku od 60 dana.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital rekao je da radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za penziono osiguranje više od 20 mjeseci, a da za to vrijeme BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme koji je nabavljen u procesu digitalizacije.

Smital je kazao kako je ignorantski odnos vlasti, odnosno Parlamentarne skupštine BiH, kao osnivača BHRT-a, prevršio svaku mjeru.

“Od njih zahtjevamo hitne izmjene zakona o Javnom RTV sistemu u roku od 60 dana, kako bi se obezbijedilo stabilno finansiranje BHRT-a. Do sada su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Tražimo hitan sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara, njegovim zamjenicima i resornim ministrom”, rekao je Smital.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zatražio je i sastanak sa kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi im predstavili svoja rješenja i od njih čuli na koji način oni misle rješiti ovaj problem.

Predsjednik Sindikata založio se i za ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera, kako bi se utvrdilo stanje i procesuirali krivci, bez obzira o kome se radi.

“Dosadašnji Upravni odbori BHRT-a, kao ni Upravni odbori entitetskih emitera, koji zajedno čine Odbor sistema, nisu apsolutno ništa uradili da se obezbjedi primjena zakona o Javnom RTV Sistemu, u dijelu koji se tiče raspodjele sredstava od RTV takse. Parlament BiH, kao ni parlamenti, skupštine entiteta nisu uradili ništa da sakcionišu njihov nerad”, rekao je Smital.

Sindikat od novog Upravnog odbora BHRT-a i menadžmenta BHRT-a traži da riješi problem naplate usluga koje radnici BHRT-a vrše za Radio-televiziju Federacije, te da, nakon što finansiranje bude riješeno, napravi novu organizaciju i poštenu sistematizaciju, jer smatra da se dosadašnji sistem nije pokazao učinkovitim.

Insistiraće se i potpisivanju kolektivnog ugovora, jer su trenutno, zbog nepostojanja kolektivnog ugovora za radnike u institucijama BiH, kao i nepostojanja kolektivnog ugovora u BHRT-u, prava radnika svedena na minimum.

Zamjenica Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Svjetlana Topalić saopštila je tokom današnjeg skupa kako je upravo dobiola informaciju da je račun BHRT-a blokiran. Ona je kazala da, ako neko želi radnike ove kuće vidjeti kako protestuju pred zgradom parlamenta BiH, to neće biti problem.

„Ovdje radinici svako jutro ustaju i svaku večer liježu sa istom mišlju – da li ću dobiti narednu platu. Hoću li moći da isplatim krediti i da prehranim porodicu“, kazala je Topalić.

Podrška radnicima BHRT-a

Podršku protestima članova Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u dao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. On je rekao da je Savez uputio pismo predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne sklupštine BiH, Mladenu Bosiću i Ognjenu Tadiću, u kojem se traži hitno rješavanje problema finansiranja Javnog servisa.

Predsjednik sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja Federacije BiH Selvedin Šatorović takođe je dao podršku nastojanjima radnika BHRT-a, a to je učinila i Konfederacija sindikata Republike Srpske.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić, kazala je da je, iz do sada viđenog, jasno da političari nemaju namjeru sačuvati Javni servis BiH, zbog čega sindikat mora progovoriti jednim glasom i napraviti zajedničku strategiju. Rudić je pozvala i druge sindikate unutar Javnog servisa da se pridruže ovoj borbi.

“Jasno je da, ukoliko propadne BHRT, neće preživjeti nijedan drugi javni servis”, upozorila je Borka Rudić.

tačno.net
Autor/ica 24.1.2017. u 14:33