PRIMITIVIZAM NA DJELU: Povodom “udruženih verbalnih napada” na sjajne sarajevske novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać

Mr Mick Maslic
Autor/ica 13.12.2017. u 11:24

PRIMITIVIZAM NA DJELU: Povodom “udruženih verbalnih napada” na sjajne sarajevske novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać

Draga Sanela i Arijana!

Sa gađenjem pratim seksističke napade bahatih SDA-ovih junoša na vas, ratne reporterke-heroine naše odbrane. Vidim uključio se i Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji. To je i razlog moga javljanja, obično ne komentarišem dnevnopolička zbivanja.

U danima totalne informativne i svake druge blokade Sarajeva, vaše reportaže su nam davale snagu da izdržimo, kazivale da nismo sami, da ima nade. I dok ste vi pod granatama i snajperskom vatrom obavljale svoje radne zadatke, Mirza Hajrić je, zaštićen od rata, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH bio savjetnik ministra “running the office of the Minister and representing him at home while he was traveling abroad”. Fino piše u njegovom Curriculum Vitae (CV), može se provjeriti na internetu.

Piše takođe da je od 1986 do 1992 bio dopisnik “Oslobođenja” iz Londona. Valjda misli da mu to daje pravo da bezočno napada BHRT i njene uposlenike. Još ćemo kasnije o spomenutom CV-u, da se malo zabavimo, svašta tu ima.

Međutim morate razumjeti i naše ambasadore u Kamberi. Imaju kraljevski tretman.

Oni okom, mi skokom. Ako pitate ko smo mi, pa oni iz tzv. dijaspore u Australiji, ili “rasejanja” kako se to kaže na srpskom. Pretpostavljam da je dosada jedan od razloga zašto se Hajrić sasvim “privatno”, na facebook-u, uključio u vrijeđanje naših novinarki. “Njegova ekselencija” je ovde nešto preko tri mjeseca i požurio je da nam poruči kako će se patriotizam mjeriti brojem glasova na izborima u BiH. Nije nam rekao za koga bi trebali glasati, valjda se to podrazumjeva.

Dolaze praznici, kod nas se već čuju zvuci zvona i praporaca. Oprostite na digresiji, ali pročitah da će “Crvena Jabuka”, u novogodišnjem ozračju, svirati na otvorenom u Sarajevu. Nemojte zaboraviti da ih zamolite da odsviraju onu Tompsonovu o “Herceg-Bosni”, krasno to rade. Ima na YouTube.

Da održimo vedro predprazničko raspoloženje, vratimo se CV-u ambasadora Hajrića.

Nedavno je napunio 58 godina, rođen u Kozluku, Republika Srpska, Bosnia and Herzegovina. Baš tako piše. A ja čitavo vrijeme mislio da je RS nastala 95.

I na kraju, a nije nevažno, znanje stranih jezika!  Evo kako to izgleda, direktno prekopirano, “copy-paste”, iz CV-a.

Languages:

o         Bosnian, Serb, Croatian (mother tongues)

           English (very good)

           French (basic)

Za one koji slabije poznaju engleski, slijedi slikoviti prikaz gore navedenog termina “mother tongues”. Ili da još više pojednostavimo stvar, objasnimo značenje same engleske riječi “tongue”. Ja se jako obradujem kad naletim u prodavnici na “ox tongue”, bukvalno prevedeno – volovski jezik. Kod nas se koriste izrazi teleći ili goveđi jezik. Bilo kako bilo, skuham ga u “pretisu”, pa ogulim, narežem i hladnog serviram sa posebnim sosom koji malo ljutne. Moji australski prijatelji prste oblizaše, ni ne pitaju šta jedu. Nadam se da vam je jasno šta sam želio reći?

Nije to kraj priče. Pošto Izetbegović neće ništa poduzeti, on svoje kadrove štiti i kad su u zatvoru, morali ste se za zaštitu obratiti Crnatku i Ivaniću. A to nije nimalo prijatno. Oni su negatori genocida, glasali su sa ponosom na neustavnom referendumu o Danu RS-a. Nedavno je Crnadak vodio pravi privatni rat sa ambasadoricom BiH u Holandiji, a Ivanić smatra ličnom uvredom ako mu neko čestita Dan državnosti države kojom predsjedava. Nježni zvuci zavičaja!

Draga Arijana i Sanela, mi vaši saborci vam se divimo zbog svega što ste uradile u ratu

i što radite danas u ovom, kakvom-takvom miru. I ne dozvolite da ovo bude priča za samo jedan dan. Izdržite, vjerujte niste same!

From Australia with love!

Mr Mick Maslic

Master of Technical Sciences

Freelance Author

December, 2017

Mr Mick Maslic
Autor/ica 13.12.2017. u 11:24