Prihvaćena inicijativa SDP BiH o Komisiji za provjeru zakonitosti kredita u švicarskim francima

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 12:52

Prihvaćena inicijativa SDP BiH o Komisiji za provjeru zakonitosti kredita u švicarskim francima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici  prihvatio je inicijativu poslanika Elvira Karajbića (SDPBiH) o formiranju Privremene komisije za utvrđivanje zakonitosti dodjele kredita u švicarskim francima.

– U prošlom sazivu Federalnog parlamenta postojala je Komisija, koja se bavila zakonitostima dodjele kredita u švicarskim francima. S obzirom na to da djeluje novi saziv Parlamenta FBiH ta komisija više ne postoji, te se javila potreba za formiranjem komisije koja bi utvrdila činjenično stanje da li su zakonito davani krediti i da li su prekršeni određeni zakoni. Na osnovu tih izvještaja nadležno tužilaštvo trebalo bi raditi svoj posao – izjavio je Feni poslanik Karajbić.

U tom smislu, smatra da su prekršeni zakoni i to Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o bankama i drugi, navodeći da Federacija treba zaštititi građane od pljačke koja im je nanesena.

Također, prihvaćena je i njegova druga inicijativa o održavanju sjednice Predstavničkog doma, na kojoj će se prioritetno raspravljati o sigurnosnom stanju u Federaciji BiH.

– Političko, ali i sigurnosno stanje u Federaciji je pogoršano i veoma je bitno da se Federalni parlament očituje o toj situaciji i da eventualno poduzme odgovarajuće mjere da bi se svaki stanovnik Federacije osjećao sigurno – rekao je Feni poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić (SDPBiH).

Fena

tačno.net
Autor/ica 16.6.2015. u 12:52