PRIČE O BORBI ŽENA ZA SVOJA PRAVA U FOKUSU PRETPOSLJEDNJEG FESTIVALSKOG DANA

tačno.net
Autor/ica 16.11.2013. u 15:16

PRIČE O BORBI ŽENA ZA SVOJA PRAVA U FOKUSU PRETPOSLJEDNJEG FESTIVALSKOG DANA

(SARAJEVO, 16. novembra, 2013) Pretposljednji dan 8. Pravo Ljudski Film Festivala prikazat će 13 filmova u selekcijama re:versus, arts & docs i retrospektivnom programu posvećenom filmskim kolektivima “Bilježimo ožiljke, kao da je u filmu revolucija…“.

Festivalska nedjelja započet će u Kinu Meeting Point popodnevnim projekcijama posebno isticanog retrospektivnog programa.  Od 14 sati i 15 minuta prikazat će se filmovi “Janieina Janie“, Newsreel kolektiva iz Sjedinjenih Američkih Država i “Žena pridjev“, talijanskog Collettivo Femminista di Cinema di Roma. Nešto kasnije, od 16 sati i 15 minuta svoje projekcije imat će i ostvarenja britanskih kolektiva London Women’s Film Group i Berwick Street Film Collectivei to “Žene Rhondde“ i “Noćne čistačice, 1. dio“.

“Janiena Janie“ je izvanredan dokumentarni film o ženskom pokretu ranih ‘70tih godina prošlog vijeka. U ovom osobnom dokumentarcu Jane Giese, žena iz radničke klase Newarka, dolazi do zaključka da mora preuzeti kontrolu nad svojim životom, nakon godina fizičkog i mentalnog zlostavljanja. Film je zapravo dokument jednog vremena i njegovih problema, kao i napora feministkinja da se njihovo djelovanje vizuelno predstavi na kreativan način.

“Žena pridjev“ je prvi italijanski feministički dokumentarac. Ovo je historijski filmski esej koji analizira ulogu žene u modernom društvu: duplu eksploataciju radnica, izolaciju domaćica i tugu majki i poziv za oslobođenje žena iz stvarnih i imaginarnih zatvora, dok ostvarenje “Žene Rhondde“ skreće pažnju na ulogu koju su odigrale žene za vrijeme iscrpljujućeg štrajka velških rudara tokom 20-tih i 30-tih godina. Ovo je priča o solidarnosti i hrabrosti žena koja je ostala van zvaničnih udžbenika historije i priča o snazi žena u vremenima borbe za prava radničkog pokreta.

Marc Karlin, Mary Kelly, James Scott i Humphry Trevelyan čine Berwick Street kolektiv. Njihov film “Noćne čistačice, 1. dio“, govori o kampanji da se u sindikat ujedine žene koje noću čiste kancelarije, a koje su bile u poziciji žrtve i koje su bile nedovoljno plaćene. Film se sve više prepoznaje kao ključni rad 70-tih godina, i kao važan prethodnik, po pitanju teme i forme, za savremenu političku umjetničku praksu.

Re:versus selekcija koja predstavlja presjek svjetske dokumentarističke produkcije prikazat će osam filmova i to “Jednom kad kročih u vrt“, izraelskog umjetnika Avia Mograbia, “Lacrau“, Joao Vladimira iz Portugala, “U redu za streljanje“, autorice Maryam Ebrahimi, “Utjelovljavanje krivnje autonomnom robotu“ i “Traženje unutar“, američkih kreatora Stevea Wetzela i Jaya Rosenblatta, “Đavo“, Francuza Jean-Gabriel Périota, “Hermeneutika“, Alexeia Dmitrieva iz Rusije te francusko-britansko-američko ostvarenje “Levijatan“, Véréne Paravel i Luciena Castaing-Taylora. Svi filmovi će biti prikazani u kinima Meeting Point i Kriterion.

Jedini film koji će se prikazati u selekciji arts & docs je “Projekt Stuart Hall“ britanskog autora Johna Akomfraha, a projekcija će se održati u Kinu Meeting Point u 18 sati i 15 minuta.

tačno.net
Autor/ica 16.11.2013. u 15:16