Prestani se baviti demagogijom i plati preživjelima advokata

tačno.net
Autor/ica 26.3.2014. u 09:56

Prestani se baviti demagogijom i plati preživjelima advokata

„Prvi mart“ poručuje Denisu Bećiroviću

Građanska koalicija „Prvi mart“ pozdravlja jučerašnje saopštenje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u kojem je poziv na sud preživjelim genocida, odnosno Šuhri Malić i Zumri Šehomerović, zato što su prisustvovale polaganju cvijeća na stratištu u Kravici, okarakteriziran kao skandalozan čin uporediv samo s praksom najtotalitarnijih režima.

Mi u „Prvom martu“ želimo ga ovim putem pozvati da umjesto da nastavi samo pričati o tome, dio svoje plaće donira u svrhe osiguranja pravnog zastupanja ne samo za ove dvije, nego i druge članove porodica preživjelih žrtava genocida koji će biti pozvane/i na sud.

Isto tako, pozivamo zastupnike u Predstavničkom domu iz drugih probosanskih stranaka, odnosno delegate u Klubu Bošnjaka Doma naroda da djelima pokažu kako im je stalo do ostvarenja prava svih građana Bosne i Hercegovine na svakom koraku.

Ovi putem želimo da ih obavijestimo da je od kraja 2012. godine do danas „Prvi mart“ prikupio novac i finansirao pravno zastupanje više od četiri stotine građana Srebrenice kojima je MUP entiteta RS bespravno poništio prebivalište i osigurao da sva ta rješenja budu stavljena van snage. Za to vrijeme, Denis Bećirević je po nalogu svog partijskog šefa glasao za nacrt, a kasnije i prijedlog Zakona o prebivalištu koji bi tu nezakonitu praksu legalizirao.

Prvi mart je i u ovom slučaju u kontaktu sa onima koji su pozvani na sud angažovao advokata za Šuhru Malić i Zumru Šehomerović, ali i sve ostale na koje će tek doći red.

Da bi našim izabranim predstavnicima olakšali taj plemeniti i časni čin, ovdje objavljujemo naše bankovne detalje, uz javno obećanje da ćemo objaviti ko je donirao i koliko, odnosno obavezu da svakome prezentiramo izvještaj o utršku sredstava:

Primalac: Udruženje “Prvi mart”

Broj računa: 186-000-10612000-06 otvoren kod ZiraatBank BH d.d.

Svrha uplate: Podrška u pravnom zastupanju žrtava genocida

Tokom dana „Prvi mart“ će uputiti i pisane zahtjeve klubovima probosanskih stranaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u svrhu osiguranja pravnog zastupanja, ne samo Šuhre Malić i Zumre Šehomerović, već i druge članove porodica preživjelih žrtava genocida koji će biti pozvani na sud. Sigurni smo da će naši zastupnici u parlamentu kao i uvijek stati uz svoje građane i makar ovako pokazati da su u stanju dijeliti sudbinu sa građanima Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor/ica 26.3.2014. u 09:56