PREMIJERA PREDSTAVE “TUĐE SRCE ILI POZORIŠNI TRAKTAT O GRANICI“ SUTRA U SARTR-u

tačno.net
Autor/ica 5.1.2016. u 23:18

PREMIJERA PREDSTAVE “TUĐE SRCE ILI POZORIŠNI TRAKTAT O GRANICI“ SUTRA U SARTR-u

Premijera predstave “Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici“ nastala u režiji Dine Mustafića i prema dramskom predlošku Biljane Srbljanović, održat će se u srijedu, 06. januara u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sati. Ova dokumentarističko-ispovjedna predstava bavi se fenomenom granice koji je na Balkanu prisutan u političkom, administrativnom i psihološkom smislu, a poseban fokus je na odnosu Bosne i Hercegovine i Kosova, koji je vrlo politički i etnički složen, budući da bh. strana ne prepoznaje kosovske dokumente. Predstava je nastala u produkciji Udruženja Art Hub – Centar za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo te uz finansijsku podršku Fonda otvorenog društva BiH.

Naglašavajući da je predstava istovremeno i politička i intimna, reditelj Dino Mustafić je istakao da vizni režim koji je trenutno na snazi za sve Kosovare samo cementira predrasude i stereotipe koji postoje na Balkanu. “Fenomen granice je širok, ali mi najviše govorimo o granicama koje su u glavama ljudi i koje su pogubne za naše društvo na Balkanu. Upravo te granice sputavaju naše slobode. Ove priče su univerzalne i krucijalne za ljude i tiču se cijelog čovječanstva“, naveo je Mustafić te dodao da su svi glumci ujedno i koautori i da oni u komunikaciji sa publikom usmjeravaju tok predstave.

Jedan od glavnih glumaca predstave, Alban Ukaj, najbolji je primjer odnosa Bosne i Hercegovine i Kosova jer se kao prištinski glumac koji već petnaest godina karijeru gradi u Bosni i Hercegovini, više puta susretao sa brojnim administrativnim problemima prilikom putovanje iz jedne države u drugu. “Ponosan sam na činjenicu što me birokratija nije opozvala i što sam uspio doći do državljanstva Bosne i Hercegovine koje sam čekao dvanaest godina. Nisam vjerovao da ćemo doći do dana kada ćemo napraviti ovakvu predstavu, te mi je zbog toga posebno drago što će se o ovoj temi govoriti iz perspektive umjetnika, a ne političara“, rekao je Ukaj te dodao da će ovo biti prvi put da se temetiziranje određenog problema neće samo površno dotaći nego će pokrenuti dublju diskusiju i mišljenje u javnosti.

Glumac predstave Armend Smajli naveo je primjer dolaska autorskog tima sa Kosova u Bosnu i Hercegovinu i naglasio da iako je tražena jednogodišnja viza, da je tim dobio vizu za 31 dan boravka i da je pritom naglašeno da je to izuzetak. “Kada razišljam koliko smo blizu fizički, zapravo shvatim da smo užasno udaljeni zbog cjelokupne situacije i da zbog toga imamo jedan svojevrsan vakuum. Nadam se da ćemo se ovom predstavom makar malo približiti i upoznati“, rekao je Smajli dok je njegova kolegica i protagonistica predstave, Adriana Matoshi, navela da se u početku priča činila nebitnom, ali da je nakon nastanka dramskog teksta Biljane Srbljanović uvidjela koliko je ova tema bitna.“Imala sam priliku da na Kosovu upoznam ljude iz BiH i svaki put smo imali jako dobar odnos i brzo smo se sprijateljili. Nikad nismo imali problem odnosa sa ljudima, samo smo imali problem odnosa sa institucijama vlasti“, istakla je Matoshi.

Realizacija ove predstave je ujedno i prvi projekat Udruženja Art Hub – Centra za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo, a predsjednica Udruženja, Lejla Hodžić, rekla je da je ova predstava primjer projekta koji se planiraju raditi i u budućnosti. “Nadamo se da ćemo našim projektima publiku dovesti u pozorište i zainteresovati ih da i dalje prate naše djelovanje. Namjera nam je da sa ovom predstavom radimo regionalnu i bh. turneju jer je priča zaista aktuelna“, navela je Hodžićeva.

Glavne uloge u predstavi tumače Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Armend Smajli, Adriana Matoshi i Jusuf Brkić, a kao autori se potpisuju i Gjergj Prevazi, Srđan Ćešić, Damir Imamović, Lejla Hodžić, te Dino Mustafić i Biljana Srbljanović.

Realizaciju ovog projekta su podržali partneri Testament films Beograd, Kosovo Foundation for Open Society; Scena MESS; Inicijativa mladih za ljudska prava BiH; Sarajevski ratni teatar SARTR; Centar za kulturu Sarajevo i Jugoslovensko dramsko pozorište Beograd. Predstava ću u narednom periodu igrati i u Beogradu, Prištini, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Prijedoru.

tačno.net
Autor/ica 5.1.2016. u 23:18