Pred Sudom BiH danas ročište u slučaju “Dženan Memić”

tačno.net
Autor/ica 5.8.2021. u 09:27

Pred Sudom BiH danas ročište u slučaju “Dženan Memić”

foto: Arhiva

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas će biti održano ročište u predmetu “Dženan Memić”. Ovo će biti prvo ročište nakon podizanja optužnice protiv pet osoba.

Optužnica je podignuta protiv Zijada Mutapa, njegove kćerke Alise Ramić, koja je bila zajedno s Memićem u noći februara 2016. godine, kada je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Hasana Dupovca i Josipa Barića te recepcionera ilidžanskog hotela Crystal Muamera Ožegovića, koji je radio u noći kada je Memić stradao.

Optuženi su za organizovani kriminal i sprečavanje otkrivanja i dokazivanja uzroka stradanja mladića.

Osumnjičeni su bili i bivši pripadnik Direkcije koordinacije policijskih tijela Bosne i Hercegovine Nebojša Veljović i pripadnik Direkcije Nedžad Hrvat. Oni su osiguravali diplomatski objekat koji se nalazi blizu mjesta stradanja Dženana Memića. Protiv njih nije podignuta optužnica.

Podsjećamo, prošle sedmice je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, a koje je kantonalno tužilaštvo optužilo da su skrivili nesreću u kojoj je Memić poginuo. Ranije je ovaj sud dva puta poništio oslobađajuće presude koje je izrekao kantonalni sud u Sarajevu.

Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget od Dženanovog stradanja tvrde da je on ubijen. Početak današnjeg ročišta pred Sudom Bosne i Hercegovine je zakazan za 13 sati.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.8.2021. u 09:27