Povodom Dana državnosti položeni vijenci i odata počast

tačno.net
Autor/ica 25.11.2015. u 14:06

Povodom Dana državnosti položeni vijenci i odata počast

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas na više lokacija u Sarajevu obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH.

Događaju su prisustvovali potpredsjednici Federacije BiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović, predstavnici Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina, te boračkih organizacija i građani.

Penzionisani major bivše Jugoslavenske narode armije (JNA) Salko Rizvić, učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) 1941. godine, poručio je radnicima i građanima BiH da poštuju odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

“Prosvjeta i đaci moraju znati kakvi su bili Titovi borci i koliko je njegova odluka važna za BiH koja je donesena na današnji dan”, kazao je.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović istakao je da je ovo vrlo značajan datum u historiji, jer je BiH svoju državnost trebala braniti u najtežim periodima.

“Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a je rečeno da BiH nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska”, podsjetio je Dunović.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić naglasio je da je u kolektivnoj svijesti građana širom BiH 25. novembar ostao kao vrlo značajan datum.

Da nije bilo tog datuma, dodao je Komšić, BiH ne bi dobila elemente samostalnosti koje su dobile ostale republike u bivšoj Jugoslaviji.

“Politike su prolazne, ali BiH nije i moramo njegovati neprolazne vrijednosti”, zaključio je gradonačelnik Komšić.

Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 25.11.2015. u 14:06