Poplave u BiH: Voda se povlači, opasnost od zaraze i mina ostaje

tačno.net
Autor/ica 26.5.2014. u 13:07

Poplave u BiH: Voda se povlači, opasnost od zaraze i mina ostaje

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine saopštilo je da su, prema informacijama sa terena, rijeke u opadanju i da se intezivno radi na ispumpavanju vode sa poplavljenih područja. Međutim, voda se još sporo povlači iz opština Orašje, Šamac i Bijelina.

Uz ranije raspoređene timove iz 12 zemalja, od ponedjeljka su na terenu i timovi iz Danske, koji će sa pumpama velikog kapaciteta i sistemima za prečišćavanje vode raditi na području Šamca i Odžaka, dok su vatrogasci iz Turske zbog iskazane potrebe iz Brčkog premješteni u Bijeljinu.

Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva bezbjednosti BiH nastavio je da koordinira akcije dostave pomoći na najugroženija područja.

“Na terenu će danas biti angažovana dva helikoptera Eufora, koji će dostavljati hranu, vodu i lijekove na ugrožena područja kod Zenice, gdje su određena mjesta odsječena i nemoguće im je pomoć dostaviti kopnenim putem”, rekao je Admir Malagić, portparol Ministarstva bezbjednosti BiH.

Prema njegovim riječima, hrana, voda i oprema ugroženom stanovništvu kopnenim putem biće distribuisana i uz pomoć Oružanih snaga BiH, u okviru kojih je angažovano oko 1.500 pripadnika i dovoljan broj kamiona. Ministarstvo bezbjednosti BiH koordinira i prijem međunarodne pomoći sa najpotrebnijom opremom za poplavljena područja.

U Republici Srpskoj u ponedjeljak bi trebalo da se ukine vanredno stanje na području ovog bh. entiteta. Očekuje se da će Vlada podržati prijedlog koji je nakon procjene stanja na poplavljenim područjima uputio Republički štab za vanredne situacije.

Vanredno stanje neće biti ukinuto u Doboju i Bijeljini, te još osam ugroženih opština.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske je potvrđeno da je vodostaj rijeke Save na hidrološkoj stanici Rača u ponedjeljak u 9.00 sati iznosio 715 cm, da je u opadanju i da je jedini iznad kote redovne odbrane od poplava.

U blizini Velinog Sela kod Bijeljine preventivno će biti obezbijeđen karantinski prostor u slučaju pojave zaraznih bolesti, na području koje je, uz Brodac, Ostojićevo i Jelaz, i dalje najugroženije, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije. Nivo vode u ovim selima je od jednog do tri metra, a preostali leševi uginule stoke počeli su da se raspadaju. U Velinom Selu se još nalazi manji broj mještana sa živom stokom, koji ne žele da se evakuišu.

Prioritetna aktivnost na ovom području, navode iz Štaba, i u ponedjeljak će biti uklanjanje životinjskih leševa.

RSE dopisnik Mario Ivkić iz Brčkog javio je u ponedjeljak ujutro da su konvoji za Brčko sa humanitarnom pomoći prešli preko granice i ušli u BiH, te da je normalizovan promet humanitarne pomoći za BiH koji je bio usporen tokom vikenda.

Nivo rijeke Save i dalje opada, iako samo centimetar na sat. Na području Posavine i dalje se vrši uklanjanje stoke, sanacija terena, a situacija je i dalje najteža na teritoriji Odžaka i Šamca.

Škole i dalje u ovom dijelu BiH neće raditi, osim u Brčko distriktu, gdje nastava počinje.

Firma iz Inđije u Srbiji, koja vrši spaljivanje životinjskog otpada iz BiH ne posjeduje dovoljno kapaciteta, pa se ukopavanjem sa krečom pokušava riješiti problem. Građani su upozoreni da ne ulaze u vodu radi sprečavanja zaraze.

U ponedjeljak počinje akcija Hrvatske, BiH i Srbije na zaprašivanju komaraca od Slavonskog Broda do Bijeljine.

Iz Bijeljine dopisnik RSE Zoran Cvjetinović u ponedjeljak ujutro javio je da vodostaji rijeka Save i Drine i dalje opadaju.

Velino Selo i Jelaz na izlazu iz Semberije prema Sremskoj Rači u Srbiji su i dalje u karantinu zbog moguće zaraze i samo pripadnici civilne zaštite mogu ući.

Kako je uočen veliki broj minsko-eksplozivnih sredstava u Semberiji, posebno ručnih bombi, stanovnici su upozoreni na opasnost.

Vanredna situacija i dalje je na snazi u Bijeljini. Još je veliki broj ljudi raseljen, a nastava bi trebala početi u svim školama, osim za učenike iz poplavljenih mjesta.

U nedjelju je oko 200 volontera I NVO pomagalo čišćenju Bijeljine, a akcija se nastavlja i u ponedjeljak.

Život se vraća

Život se polako vraća na područje Doboja, ali najveći problem je otpad koji se sporo odvozi, pa je građanima upućen apel da se smeće i kabasti otpad odveze što prije radi higijensko-epidemiološke situacije.

U ponedjeljak na području opštine Doboj Jug počinje nastava koja je prekinuta u srijedu prošle sedmice.

Kako je javila dopisnica Biljana Matijević, na području Banjaluke je u poplavama stradalo oko 1.300 prizemnih objekata, četiri mosta odnio je Vrbas, otvorena su i klizišta i naređeno je iseljenje sa područja gdje se nalaze klizišta.

Sedam tona krutog i kabastog otpada odvezeno je na deponiju, a tokom ove sedmice na terenu će sva domaćinstva biti ponovo obuhvaćena akcijom dezinfekcije. U čišćenje grada uključeno je oko 1.000 volontera.

Gradski štab Banja Luke za vanredne situacije, tokom vikenda anketirao je sva domaćinstva na poplavljenim područjima ovog grada, kako bi se definisala socijalna karta svakog domaćinstva i materijalna pomoć bila pravilno raspoređena.

U Zavidovićima se nastavlja sanacija stambenih i drugih objekata, šteta je velika, ali procjene još nisu gotove.

Arminka Memišević, dopisnica RSE iz Zavidovića, javlja da je dezinfekcija završena na oko 90 posto terena. Poplave su donijele problem sa gmizavcima, registrovano je više ugriza zmija, ali niko nije životno ugrožen.

Komunalne i vatrogasne službe nastavljaju prati ulice, a građani su upozoreni da voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za upotrebu.

U grad stižu velike količine humanitarne pomoći iz cijele BiH i od dijaspore, a podjela ide preko Civilne zaštite I opštinskih službi.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 26.5.2014. u 13:07