Popisivač sa popisnicama želio ući u Srbiju

tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 13:35

Popisivač sa popisnicama želio ući u Srbiju

Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri opštinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe sa popisivanjem svog kruga

Granična policija Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu u Skelanima juče je zaustavila osobu koja je sa popisnicama od popisa 2013. u BiH željela preći u Republiku Srbiju, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Terenskom uredu GP Istok u Višegradu.

“U izvještaju stoji da je osoba imala kod sebe popisnice, kada su ga službenici Granične policije zaustavili na prelazu u Skelanima. Upozorili su ga da ne smije prenositi popisnice, a kada je izašao iz zemlje, više ih nije imao kod sebe. Navedeno je i da je ovlašteni popisivač za Srebrenicu, te da živi u Bajinoj Bašti”, rečeno je u Terenskom uredu u Višegradu.

Popisnice nisu zaplijenjene, jer je nakon upozorenja, osoba iz Bosne i Hercegovine izašla bez istih.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. počeo je 1. oktobra i trajaće do 15. oktobra 2013. godine. U popisu učestvuje oko 19.000 popisivača, a jedan popisivač popisuje jedan popisni krug. Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri opštinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe sa popisivanjem svog kruga.

tačno.net
Autor/ica 6.10.2013. u 13:35