PERSPEKTIVNI MLADI AUTORI I AUTORICE U POSEBNOM FOKUSU 55. FESTIVALA MESS

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 14:24

PERSPEKTIVNI MLADI AUTORI I AUTORICE U POSEBNOM FOKUSU 55. FESTIVALA MESS

Internacionalni teatarski festival MESS će i u svom 55. izdanju predstaviti novu generaciju umjetnika i umjetnica iz regije te tako nastaviti tradicionalno opredjeljenje Festivala da promoviše mlade autore i autorice. Publika će ove godine imati priliku pogledati komad u režiji Saše Božića(Pret)posljednja panda“, nastao prema tekstu Dine Pešuta koji je dobio nagradu za najbolji tekst u Hrvatskoj 2014. godine. Iz Crne Gore dolazi posebna estetika reditelja Mirka Radonjića u predstavi “Povratak“, dok će se iz Hrvatske predstaviti koreograf Matija Ferlin sa svoje dvije predstave “Sad sam lucky“ i “Mi smo kraljevi a ne ljudi“. Ovogodišnji bh. akcenat će biti na diplomskoj predstavi “Tramvaj zvani žudnja“ glumice Dine Mušanović, koja je prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju mladu glumicu Festivala MESS.

Umjetnička direktorica Festivala MESS, Selma Spahić, istakla je da se radi o veoma kvalitetnim predstavama i da su svi mladi autori i autorice već sada veoma priznati umjetnici i umjetnice. “Ove godine nam dolazi potpuno nova generacija koja počinje da dominira ne samo regionom nego i Evropom. Iza njih su brojni evropski festivali, ali je podjednako važno da, iako su prisutni na evropskoj sceni, vrlo aktivno djeluju i usredinama iz kojih dolaze, te mijenjaju teatarsku sliku Pule, Podgorice ili Sarajeva“, navela je Spahićeva.

Predstava “(Pret)posljednja panda ili statika“ iznosi sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću s istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranoga grada, a život ih potom oblikuje u potpuno različite ljude. Igranje predstave je zakazano za 04. oktobar u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Komad “Povratak“ Mirka Radonjića preispituje “moral” unutar porodičnog života te raščlanjuje i razbija naše zablude vezane za “dom”. Predstava koja će igrati u utorak, 06. oktobra u Kamernom teatru 55 sa početkom u 22 sata, pokazuje da ono od čega bi dom trebalo da pruži zaklon leži u njemu samom.

“Sad sam lucky“ je najnovija najnovija solo izvedba hrvatskog koreografa i izvođača Matije Ferlina. Ferlinova izvedba ove predstave je fizički odgovor na rad slovenskog avangardnog pjesnika Srečka Kosovela i radi se o iznimno fizičkoj, turbulentnoj i emocionalnoj posveti ovom jedinstvenom avangardnom autoru. Priliku da pogleda predstavu, publika će imati 2. oktobra u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 22 sata. U njegovoj drugoj predstavi, “Mi smo kraljevi a ne ljudi“, Ferlin istražuje jezik i način na koji ga se, bez ilustriranja i psihologiziranja, može postaviti na scenu. Tekst predstave nastao je kroz niz radionica djece predškolske dobi te je tako kreiran pozorišni svijet koji je oblikovan dječijom logikom. Igranje predstave je zakazano za 09. oktobar u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 19 sati i 30 minuta.

Drama “Tramvaj zvani žudnja“, napisana 1947. godine možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Drama govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje. Diplomska predstava Dine Mušanović igrat će u petak. 09. oktobra na Akademiji scenskih umjetnosti sa početkom u 22 sata.

Kompletan program 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS dostupan je na web-stranici www.mess.ba.

tačno.net
Autor/ica 23.9.2015. u 14:24