Otvoren ovogodišnji Samit100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope

tačno.net
Autor/ica 27.5.2016. u 16:36

Otvoren ovogodišnji Samit100 poslovnih lidera Jugoistočne Evrope

Samit 100, vodeća biznis inicijativa regiona koja okuplja poslovne i političke lidere jugoistočne Evrope, pod motom “Dogovor za novo doba” počeo je danas u Sarajevu. Pred preko 150 prisutnih učesnika i specijalnih gostiju te brojnih predstavnika medija iz regiona, u  uvodom dijelu prisutnima su se obratili kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita 100, Eldin Hadžiselimović, director ASA Holdinga, i Amer Bukvić, direktor BBI banke.

“Izuzetno smo ponosni što se ovako značajan događaj, koji okuplja regionalnu biznis elitu, održava ovdje u Sarajevu. Na petom zajedničkom susretu najistaknutijih privrednika, biznis i političkih lidera iz cijele regije, ponovo ćemo otvoriti perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala cijele jugoistočne Evrope”, izjavio je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga.

Teme ovogodišnjeg skupa su poboljšanje ekonomskih prilika te regionalna saradnja kroz prepoznavanje potencijala na područjima inovacija i energetske efikasnosti, transporta i logistike, cirkularne ekonomije, hrane i turizma, obrazovanja kao i regionalnih klastera sa fokusom na autoindustriju.

„Nadam se da će Sarajevo, kao grad u kojem vijekovima žive različite kulture, dodatno kreirati pozitivan utjecaj da se realizuju ciljevi ovogodišnjeg skupa. Samit 100 treba da posluži kao mjesto ekonomskog umrežavanja i dijaloga gdje će poslovni subjekti predstavnicima politike ponuditi konkretne prijedloge za unaprjeđenje standarda u regionu. Kako naš region može profitirati od cirkularne ekonomije i nordijskog modela saradnje, samo su neke od predviđenih tema razgovora naredna dva dana“, istakao je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Specijalni gost Samita 100 danas je bio ambasador Kari Kahiluoto, predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara. U svom izlaganju predstavio je pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja, koja zemljama jugoistočne Evrope može poslužiti kao primjer ekonomskog uvezivanja. Također, kao specijani gosti učesnicima su se obratili Iza i Samo Login, najbogatiji slovenački bračni par, osnivači Outfit7 i Talking Tom aplikacije. Samo Login predstavio je benefite startupa.

Bosna i Hercegovina je prvi put domaćin petog po redu Samita 100, čiji se program nastavlja i sutra, kada je planiran dolazak i učešće političkih lidera regiona.

Organizatori Samita100 2016 su BBI banka i ASA Prevent grupacija iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 27.5.2016. u 16:36