Održan prvi festival dobre hrane Foodini

tačno.net
Autor/ica 17.12.2014. u 15:04

Održan prvi festival dobre hrane Foodini

U poslovnom centru UNITIC u Sarajevu, danas je održan prvi promotivni festival dobre hrane Foodini.

Posjetioci festivala mogli su isprobati slatke i slane delicije koje su spremali neki od najuspješnijih kuhara u BiH ali i uživati u umjetnosti njihove pripreme. Na Foodini festivalu su se tako mogli naći specijaliteti tradicionalne bh. kuhinje, kao što su pite i gulaši spremljeni od divljači, ali i internacionalne delicije kao što su daleko poznata i ukusna francuska slatka i slana peciva, japanski suši i mnoga druga jela svjetske i domaće kuhinje.

Za potpuni ugođaj  pobrinuli su se i studenti Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva koji su svirajući uživo posjetiocima festivala omogućili da osim u dobroj hrani uživaju i u ugodnoj muzici.

Foodini festival je  novitet u BiH a karakteriše ga upravo činjenica da se hrana priprema na samom festivalu, odnosno pred posjetiocima festivala. Na taj način gosti su mogli doživjeti posebno iskustvo posmatrajući majstore kulinarske profesije na djelu.

Osim restorana – izlagača, poseban gost festivala je bila Njemačka ambasada u BiH čiji je kuhar na glavnoj bini predstavio kulinarsku tradiciju Njemačke. Na glavnoj bini takođe se predstavio i jedan od najpoznatijih sushi majstora, Vojislav Milutinović, koji dolazi u ime Kimono sushi bara iz Sarajeva.

Jens Wagner, ataše za kulturu Njemačke ambasade u Sarajevu, naveo je da je prva  asocijacija kada kažemo njemačka kuhinja, kobasice i pivo, no potrebno je istaći kako jedinstvena njemačka kuhinja ne postoji, budući da je ona potpuno različita u zavisnosti od raznih regija Njemačke. Njemačka je generalno postala šarenija, multikulturalnija, pa tako i kad je hrana u pitanju. I ne samo šarenija, Njemačka je danas i zelenija, pa se tako većina ljudi iznenadi kad čuju da je Berlin proglašen gradom sa najboljom ponudom vegetarijanske hrane u svijetu. Predstavljen je i profesionalni kuhar Njemačke ambasade Ben Muther koji je danas prezentovao vegetarijanski meni i sladoled.

Na glavnoj bini prezentaciju je imao i profesionalni kuhar Vojislav Milutinović koji je predstavio sushi, tradicionalno japansko jelo koje se pravi od sirove ribe i kuhane riže. Posjetioci su imali priliku posmatrati ovog vrhunskog majstora japanske kuhinje na djelu dok je spremao nekoliko vrsta sušija i sašimija ali i naučiti osnovne principe i historiju japanske gastronomije.

Alena Kahrimanović, PR Foodini festivala navela je da je jedan od ciljeva ovog događaja da ponudi dodatnu platformu za promociju lokalne kuhinje jer gastronomija i turizam dvije važne stavke u razvoju bh. ekonomije.

Učesnici festivala bili su Kimono sushi bar (Sarajevo), Vukov konak (Sarajevo), Francuska pekara Maison Coco (Sarajevo), Natura food (Austrija/BiH), Jami (Sarajevo), Gusto e Sapore (Tuzla), restoran Vrelo (Blagaj), Delimano (Sarajevo), Vinarija Vučić (Čitluk), restoran Plava Prizma (Sarajevo), kompanija ToFi i udruženje GastroID (Sarajevo) te Njemačka ambasada u BiH. Partneri Foodinija su Diners Club BH, Inside by Ećo i agencija PRicha.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 17.12.2014. u 15:04