Obuka ronilaca: Jedinstveni u spašavanju

Jelena Paunović
Autor/ica 24.11.2015. u 14:53

Obuka ronilaca: Jedinstveni u spašavanju

Posljedice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine dodatno su uvećane zbog nepripremljenosti lokalnih zajednica za prirodne nepogode. U mnogim lokalnim zajednicama je tako nedostajalo čamaca, opreme, ali i ljudstva za pomoć građanima.

Uprkos svim nedostacima, ronioci iz Modriče i Gradačca su pokazali iznimne vještine i entuzijazam. Kako bi u budućnosti mogli djelovati još bolje i biti uvijek na visini zadatka, ronioci su odlučili obučiti dodatne timove spasilaca.

„Nakon prošlogodišnjih poplava koje su zadesile našu zemlju, ronilački klub „Vidara“ iz Gradačca kao i ronilački klub „Vidra“ iz Modriče su zajedno vršili obuku novih članova. U slučaju novih poplava, ronioci bi mogli odgovoriti svim zadacima: evakuisati ljude i spašavati imovinu“, pojasnio je Admir Omerović, vođa projekta iz Gradačca.

U akcijama obuke novih ronilaca obučeno je njih 28.

„Naša akcija je prvobitno osmišljena kao akcija čišćenja naših rijeka i jezera. Kasnije je inicijativa uključila i akciju jačanja ljudskih kapaciteta naša dva kluba s ciljem spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara u vanrednim situacijama“, rekao je Dragan Šarčević iz ronilačkog kluba „Vidra“ iz Modriče.

Projekat obuke ronilaca podržan je u sklopu USAID-ovog projekta Pro- budućnost. Projekat porazumijeva dodjelu malih grantova, u ovom slučaju putem Fonda solidarnosti koji za cilj ima podršku lokalnim aktivistima i njihovim projektima sanacije posljedica poplava u njihovim zajednicama. Aktivnosti projekta su uključivale obuku novih timova ronilaca iz Gradačca i Modriče i akciju zajedničkog čišćenja poplavljenih područja.

„Vodotokovi naših opština su povezani. Neodržavanjem tih vodotokova može doći do velih šteta. Zato smo shvatili da ne možemo jedni bez drugih i da zajedničkom sanacijom kritičnih tačaka spriječavamo izlijevanje rijeka, kao i širenje raznih zaraznih bolesti“, ističe Dragan Šarčević.

„Ova inicijativa pružila nam je mogućnost pomoći drugim zajednicama u spašavanju od poplava.  Također smo razvili i neke nove vještine spašavanja. Kroz sve aktivnosti i radionice koje smo imali, pored navedenog, radili smo i na razvijanju solidarnosti i tolerancije među različitim etničkim skupinama. Sa ponosom možemo reći da smo napravili jednu dobru priču i postali prijatelji koji se mogu obratiti jedni drugima u bilo kojem momentu kada imamo neki problem. Ironično zvuči da se, na samo 13km vazdušne udaljenosti, mi iz Gradačca i Modriče poznajemo malo ili pak nikako“, pojašnjava Merima Bešidović iz ronilačkog kluba „Vidara“ iz Gradačca.

„U ronilački klub „Vidara“ Gradačac sam se uključio, prije svega, zato što volim podvodni svijet ali i da mogu pomoći ljudima. Imali smo vrlo intenzivnu i napornu obuku. Obučeni smo da pravilno koristimo svu ronilačku opremu, te da izvodimo zarone na rijekama i jezerima“, kaže Emir Bilajac, ronilački klub „Vidara“ Gradačac.

Uspijehu svih aktivnosti značajno je doprinjela zajednička motivacija iz obje zajednice i timovima u kojima su učestvoval volonteri i aktivisti različitih nacionalnosti i etničkih skupina dokazujući kako zajednički ciljevi i vizija o boljoj i sigurnijoj zajednici prevazilazi razlike o kojima, kako sami kažu- više i ne razmišljaju.

„Uticaj ove inicijative moramo posmatrati sa profesionalnog aspekta. Ono što je zaista bitno je to da su i Gradačac i Modriča dobili dodatne ljudske kapacitete, te da ćemo skupa raditi na novim projektima i planovima“, zaključuje Merima Bešidović iz ronilačkog kluba „Vidara“ Gradačac.

Tagovi:
Jelena Paunović
Autor/ica 24.11.2015. u 14:53