Novalić svakog dana povećava jaz između bogatih i siromašnih

tačno.net
Autor/ica 19.6.2016. u 13:35

Novalić svakog dana povećava jaz između bogatih i siromašnih

Dok se Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić hvali po medijima da je donirao 60.000 KM javnim kuhinjama u gradu koje danonoćno opslužuju više od 4000 gladnih korisnika, premijer Novalić povećava dnevnice za službena putovanja predsjednika i potpredsjednike ovog entiteta, premijera i njegovih zamjenika, ministra i članova zvaničnih delegacija.

Strahovito visok nivo socijalne neosjetljivosti jedino je pravo dostignuće Novalićeve Vlade u dosadašnjem mandate. Ovim potezom Vlada FBIH pokazuje da nema apsolutno nikavog osjećaja odgovornosti.  Povećanje dnevnica je vjerovatno odgovor Novalićeve Vlade na činjenicu da 15 % stanovništva živi ispod apsolutne linije siromaštva, što znači da žive sa manje od 235 KM mjesečno. To je njegovo rješenje za svih 17,9% građana koji žive u relativnom siromaštvu, odnosno sa manje od 416 KM mjesečno. To znači da je u prosjeku svako šesto domaćinstvo u BiH siromašno, a da Zvizdića i Novalića i njihove ministre apsolutno boli briga za to.

Umjesto da se posveti stvaranju boljeg ambijenta i većeg životnog standarda građana u FBIH Novalić kritikuje građane za rastrošnost, kao da daje vlastiti novac svim socijalnim kategorijama stanovništva. Ne daj Bože da je tako, građani bi po njegovom razmišljanju dobijali manje kalorija dnevno nego kroz humanitarnu pomoć u ratu.

Niko od Novalića ne traži milostinju, traži se samo jednake mogućnosti da svi žive od svog rada i stvaralaštva, kao i da se onima koji to nisu u stanju omogući da žive život dostojan čovjeka. Stoga SDU BiH traži da se ova nenarodna i antigrađanska uredba Vlade FBiH hitno poništi.

tačno.net
Autor/ica 19.6.2016. u 13:35