Nikšić i Suljagić o napadu u Zvorniku: Ovo su pucnjevi u BiH

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 13:27

Nikšić i Suljagić o napadu u Zvorniku: Ovo su pucnjevi u BiH

Uutorak ujutro, u Zvorniku je mirno ali je primjetno pojačano prisustvo policajaca kao i znatnije obezbjeđenje policijske zgrade u kojoj se desio napadu ponedjeljak uveče kada je jedan policajac ubijen a dvojica ranjena nakon čega je ubijen i napadač Nerdin Ibrić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje će na vanrednoj sjednici zasjedati u utorak poslijepodne, osudilo je teroristički napad na stanicu javne bezbjednosti u Zvorniku i izrazilo saučešće porodici policajca Dragana Đurića koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti, te izrazilo nadu za brz oporavak Željka Gajića i Steve Milovanovića koji su ranjeni prilikom ovog napada.

“Predsjedništvo BiH poziva nadležne policijske i pravosudne organe na svim nivoima da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno sprovedu detaljnju istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti počinjenog krivičnog djela, uključujući motive napada kao i eventualnu povezanost drugih osoba ili saučesnika u izvršenju ovog krivičnog djela”, zvanični je stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Takođe, navodi se da državno Predsjedništvo smatra da ovakvi napadi predstavljaju prijetnju po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana. Zahtijeva se od pravosudnih, policijskih i obavještajno-sigurnosnih agencija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela, kao i svih osoba koje su na bilo koji način povezani s takvim krivičnim djelima.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić oštro je osudio sinoćnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku, koji predstavlja direktan atak na Bosnu i Hercegovinu.

„Sinoćnji gnusni napad predstavlja napad na BiH i sve njene građane. Bez obzira na motive, ovakvo nasilje ne može se nikako opravdati. Pucnjevi u Zvorniku, pucnjevi su u BiH, suživot i uspostavu mira u BiH, koji nema alternativu. Krajnje je vrijeme da sve institucije u BiH, ali i cjelokupno društvo, urade sve što mogu kako bi se otklonili uzroci ovakvih dogadaja.

Izražavam saučešće porodici ubijenog policajca i pozivam sve političke zvaničnike u BiH da pokažu maksimalnu ozbiljnost i da se u ovim teškim trenucima ponašaju odgovorno, te da ovu situaciju ne pokušavaju iskoristiti za sakupljanje političkih poena. Građanima Zvornika, ali i cijele BiH, želim da sačuvaju mir i time daju svoj doprinos da se ova nesreća ne produbljuje. Ohrabrujuće je da su nadležne državne institucije promptno započele istragu oko ovog slučaja i da ga trebaju što prije rasvijetliti i o tome pravovremeno informirati javnost, kako se dezinformacijama situacija ne bi dodatno otežavala. SDP BiH jasno želi poručiti da bilo kakvo nasilje nije prihvatljivo, te da isto mora biti najstrožije kažnjeno“, rekao je u svojoj izjavi Nikšić.

Oglasio se i jedan od lidera Demokratske Fronte Emire Suljagić:

U svoje i u ime Demokratske fronte želim ovim putem osuditi nasilje i ubistvo policajca počinjeno jučer u večernjim satima u Zvorniku. Ovaj napad uperen je protiv svih građana, Bošnjaka, Hrvata i Srba i dugoročno, protiv države Bosne i Hercegovine. Sve pozivam da se sa njim suočimo hladne glave i sa dužnim oprezom i pažnjom jer je terorizam naš zajednički neprijatelj. Onima koji ovaj događaj pokušavaju cinično iskoristiti za sticanje političkih poena, poručujemo da se suzdrže i da nauče lekcije iz nedavne prošlosti, kada je veliko nasilje započelo velikim riječima.

Na kraju, krajnje lično, želim da u svoje ime pošaljem poruku i onima koji traže opravdanje ili razumijevanje za napadača u njegovoj porodičnoj tragediji. Desetine, vjerovatno stotine hiljada djece u ovoj zemlji ostali su bez roditelja u agresiji na našu zemlju i ogromna, dominantna većina nas je izabrala da uspomenu na svoje očeve i roditelje čuva i brani tako što smo se obrazovali, učili i napredovali, umjesto predavanjem jednoj za ovu zemlju stranoj ideologiji koja obožava smrt.

Reporterka RSE Maja Nikolić posjetila je Kučić Kulu nadomak Zvornika – odakle jeNerdin Ibrić koji je u napadu na policijsku stanicu u ponedjeljak uveče ubio policajcaDragana Đurića, a u razmjeni vatre sa policajcima i sam smrtno stradao – gdje jerazgovarala je sa Ibrićevim srodnicima.

Rifat Ramić je izjavio za RSE da je Nerdin bio dobar mladić.

“Zaveli su ga, ko zna šta su mu pričali pripadnici vehabijskog pokreta, koristili su njegovu traumu zbog gubitka oca, da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a ja sam mu govorio – nemoj da ti neko okreće glavu, misli svojom glavom. Ali, ništa. Zvao je mene da idemo na obred, petkom, na džumu, tamo. Nisam htio da idem. Kažem: Mani te budalaštine. Vi samo pričate o tome. I majka ga je molila, ali nije slušao”, priča Rifat dodajući da je siguran da se ništa ne bi dogodilo da nije išao u Dubicu, kod Kalesije, u vehabijsku zajednicu.

Nerdin Ibrić je imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

Na vanrednoj sjednici Vijeće ministara BiH je energično osudilo teroristički akt u Zvorniku. Ministar sigurnostiDragan Mektić kratko je novinarima rekao da napadač nije evidentiran u policijskim bazama kao lice koje je prijetilo bilo kakvim oblicima ekstremizma.

“Pokušavaju se utvrditi motivi a činjenica je da je djelo počinio skrajnjim umišljajem”, dodao je Mektić.

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, potvrdio je pojačano obezbjeđenje nekih najvažnijih objekata u BiH, među kojim su i strane amabasade i misije.

Predstavnici Misije OSCE-a u Bosni Hercegovini posjetiće u utorak Zvornik dok je šef Misije u BiHJonathan Moore kazao je da su “šokirani i ožalošćeni zbog napada”.

“Želimo zahvaliti mnogim ljudima širom Bosne i Hercegovine, kao i načelniku Zvornika, na njihovim pozivima na smirenost i toleranciju. U ovakvim okolnostima, posebno je važno suzdržati se od govora mržnje i upućivanja prijetnji. Pratimo situaciju i očekujemo nove informacije od predstavnika vlasti koji provode istragu u vezi s ovim užasnim terorističkim napadom”, dodao je Moore.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da napad u Zvorniku nije nešto što će se moći brzo zaboraviti. Istakao je da Ministarstvo na čijem je čelu ulaže ogromne napore da popravi imidž Bosne i Hercegovine.

“Nije napad na imidž to što se incident desio, terorizam postoji i u drugim zemaljama, ali će nas mjeriti po tome kako smo reagovali i kako ćemo reagovati. Teroristički čin je izveden perfidno i brutalno. Bio je to napad na RS, BiH i budućnost svih nas koji živimo ovdje”, tvrdi Crnadak.

Ministar unutrašnjih polova RS, Dragan Lukač, potvrdio je da je Ibrić došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca Đurića ubio na vratima.

“Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmjene vatre”, rekao je Lukač.

On je dodao da je Ibrić bio naoružan sa dvije puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Hapšenja i ostale reakcije

Ranije su u utorak pripadnici zajedničkog istražnog tima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i MUP-a Republike Srpske uhapsili jednu osobu, inicijala A.H. koja se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku.

Kako javlja TV Federacije BiH radi se o Avdulahu Hasanoviću koji je ranije hapšen u policijskoj akciji DAMASK, zbog sumnje da je bio pripadnik “Islamske države”. Mediji pišu da je Hasanović, pripadnik selefijskog pokreta u BiH, bio čest gost na predavanjima Jusufa Barčića i Nusreta Imamovića.

Hasanović je priveden u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz SIPA-e.

U svojstvu svjedoka se saslušava veći broj osoba.

Zajednički istražni tim započeo je u ponedjeljak uveče uviđaj na licu mjesta, koji je završen u utorak ujutro. Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova RSDragan Lukač o rezultatima uviđaja je rano govoriti.

“Sada se ispituju dokazi sa uviđaja i idemo dalje u rad sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH. Vidjećemo šta će dalja istraga pokazati”, rekao je Lukač.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima, postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području opštine Zvornik sa ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. Krivičnog zakona BiH pod oznakom “Terorizam”.

“Želim da izrazim najdublje saučešće žrtvama i njihovim porodicama u Zvorniku, kolegama policajcima i stanovnicima grada. Terorizam je pogodio sve naše zemlje, i SAD, ali i zemlje širom Evrope. To je globalni problem. Kao što sam u ranijiim porukama istakla mnogo puta, imamo dobru saradnju sa BiH po ovom pitanju i radujemo se nastavku te saradnje. Prenesite moje saučešće ljudima u Zvorniku i nadamo se da ćemo zajedno raditi na ovom važnom globalnom pitanju”, navela je Maureen Elizabeth Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH.

Vanredne sjednice povodom događaja u Zvorniku održat će u utorak Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, ministar vanjskih poslova BiH, čelnici Parlamenta BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sazvao je za utorak sastanak sa predstavnicima RS u institucijama Bosne i Hercegovine.

Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, uz osudu terorističkog napada je izjavio kako očekuje da će istraga dati rezultate i da se ne treba miješati u stručni rad.

Stevanović je sugerisao kako se u gradu “mora očuvati mir i ono što je do sada učinjeno na izgradnji suživota. To je naša budućnost”.

Normalan ritam života grada se neće mijenjati i nastava u školama neće biti prekinuta iako je bilo i takvih prijedloga. Prisustvo policije na ulicama će biti i dalje pojačano.

Stevanović je najavio da će u utorak biti održan niz sastanaka sa predstavnicima Bošnjačke zajednice i nevladinim organizacijama, organizacijama i šefovima političkih klubova, kako bi se sačuvao “normalan” život u Zvorniku.

Među brojnim izjavama osuda napada na policijsku stanicu u Zvorniku bilježimo da je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozvao građane Zvornika i cijele Bosne i Hercegovine na na suzdržanost i međusobno razumijevanje, kao i da pruže pomoć agencijama za sprovođenje zakona u obavljanja njihovog posla.

“Zahtijevam od agencija za sporovođenje zakona da se što prije utvrde motiv kao i sve druge okolnosti ovog napada”, naveo je Džaferović.

U reakciji SDP-a BiH se navodi da “nema sumnje da je to bio direktan napad na državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene ustanove i institucije, te svakog građanina ove zemlje”.

tačno.net
Autor/ica 28.4.2015. u 13:27