Nikšić i Komšić poručuju: Pritisak na pravosuđe mora odmah prestati

tačno.net
Autor/ica 27.1.2016. u 17:19

Nikšić i Komšić poručuju: Pritisak na pravosuđe mora  odmah prestati

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i Demokratska fronta, povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini i „nezapamćene zloupotrebe institucija BiH u svrhu vršenja pritiska na rad pravosudnih organa“, izdali su zajedničko saopštenje za javnost.

„Svaki vid pritiska najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine, naročito članova Predsjedništva BiH i pojedinih članova Vijeća ministara BiH, kao i drugih institucija i političkih predstavnika u BiH na Sud i Tužilaštvo BiH mora odmah prestati. Praksa zaustavljanja i blokade rada zakonodavnih i izvršnih institucija u BiH uzrokovana hapšenjem predsjednika SBB Fahrudina Radončića mora se odmah zaustaviti jer to predstavlja najteži oblik vršenja pritiska na rad pravosudnih organa i pokušaj stvaranja atmosfere haosa u državi“, navodi se u saopćenju.

„Od interresorne radne grupe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja priprema izmjene Izbornog zakona, tražimo da u roku od 15 dana Parlamentarnoj skupštini BiH pripremi i dostavi Izmjene Izbornog zakona kojim bi se propisao postupak raspisivanja Vanrednih izbora u BiH. Tražimo i pozivamo sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona kako bi se u oktobru 2016. godine u BiH održali redovni lokalni i vanredni opći izbori. SDP i DF će podržati usvajanje ovih izmjena i raspisivanje vanrednih općih izbora.

U periodu do održavanja vanrednih izbora tražimo od vlada na svim nivoima da svoje aktivnosti usmjere isključivo na realizaciju obaveza koje proističu iz Reformske agende i nastavka puta BiH ka članstvu u Evropskoj Uniji i NATO savezu. Mi se obavezujemo da će naši zastupnici na svim nivoima podržavati provođenje tih zakonodavnih aktivnosti. Pozivamo sve političke snage u zemlji da se ponašaju maksimalno odgovorno, da poštuju elementarne demokratske standarde i da prestanu sa kreiranjem atmosfere haosa jer time se ugrožava stabilnost države i nanosi ogromna šteta svim građanima Bosne i Hercegovine“, stojije u saopćenju.

tačno.net
Autor/ica 27.1.2016. u 17:19