Ne čuva se Armija skrivanjem zločina / UDIK: Poražavajuće je da su odbijeni prijedlozi o broju žrtava

Matea Jerković/oslobodjenje.ba
Autor/ica 16.10.2021. u 10:21

Ne čuva se Armija skrivanjem zločina / UDIK: Poražavajuće je da su odbijeni prijedlozi o broju žrtava

foto: DW

Postupci u vezi sa izgradnjom spomen-obilježja ubijenim na Kazanima samo su skupljanje političkih poena, a za istinsko suočavanje sa prošlošću nismo spremni

U Izvještaju predlagača (Komisije za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva) o provedenoj javnoj raspravi na Nacrt odluke o podizanju spomen-obilježja Kazani navedeno je da su pozivi za učešće u javnoj raspravi upućeni Općini Stari Grad Sarajevo, klubovima vijećnika u GV-u i ostalim zainteresovanim subjektima. Prijedloge tokom sedmodnevne rasprave dostavili su UDIK, Klub vijećnika Naše stranke u GV-u, Općina Stari Grad i gradska Služba za urbano planiranje, investicije, stambene i komunalne poslove.

DODATNE KONSULTACIJE

Podsjećamo, UDIK je tražio da se dio teksta koji se odnosi na period ubistava građana “1992-1994.” promijeni u “1992-1993.”, da se na spisak uvrste osobe ekshumirane sa lokaliteta Gaj i Grm maline, da se navede da spisak žrtava nije konačan, te da se na predloženi tekst doda “žrtve koje su ubili vojnici pod komandom Mušana Topalovića Cace”. Prvi prijedlog UDIK-a (o godini) je usvojen uz obrazloženje da su “dodatnim konsultacijama saznali da datum prijave nestanka nužno ne znači i da je osoba ubijena tog datuma”. Druga dva su odbijena.

– Smatramo da je konačan i istinit broj žrtava koji je zvanično dostavio Institut za nestale osobe BiH, uz saznanje da postoji još jedna neidentificirana žrtva. Planira se ostaviti adekvatan prostor na koji bi se naknadno upisalo ime neidentificirane žrtve, stoji u Izvještaju.

Ni riječi o žrtvama ubijenim na drugim lokacijama, ni o tome da je iz Instituta dostavljena informacija “još najmanje jedna žrtva”, a niti o broju ubijenih koji se svake godine smanjivao.

Kontekst dešavanja “nesretnih i tragičnih događaja koje spomenik trajno obilježava” je jasan, tvrdi se u Izvještaju. Izvještaj ignoriše stravične načine ubijanja, ostavljajući pod frazom “nesretnih i tragičnih događaja” odvođenje civila iz svojih domova, izvršene egzekucije, pa i činjenicu da su njihova tijela bacana u provaliju s ciljem da se ubistva sakriju. I prijedlog teksta Kluba NS-a je odbijen, “jer negativno etiketira časnu Armiju RBiH”.

SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Iz Općine Stari Grad Sarajevo “nisu imali primjedbi i sugestija na nacrt”, a gradska Služba za urbano planiranje ukazala je na tehničku grešku nepostojanja naziva članova, koja je prihvaćena i ispravljena.

– UDIK o izvještaju do danas nije obaviješten, iako smo to po zakonu trebali biti. Poražavajuće je da su odbijeni prijedlozi o broju žrtava, ali i da se imenuje ko je ubijao na Kazanima. Ne čuva se ARBiH tako što se skrivaju imena zločinaca, već suprotno. Imenovanjem počinilaca zvjerskih zločina težimo istinskom suočavanju s prošlošću. Dosadašnji postupci ukazuju samo na skupljanje političkih poena – naglašava Edvin Kanka Ćudić, koordinator UDIK-a.

oslobodjenje.ba

Tagovi:
Matea Jerković/oslobodjenje.ba
Autor/ica 16.10.2021. u 10:21