Naša stranka: Zašto je vlast potopila civilnu zaštitu?

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 17:31

Naša stranka: Zašto je vlast potopila civilnu zaštitu?

Sto dana nakon majskih poplava, građani širom Bosne i Hercegovine se ponovo suočavaju sa novim nevremenom, a vladajuće strukture su i ove poplave dočekale nepripremljene te su građani ponovno prepušteni sebi samima.

”Umjesto da, poučena iskustvom nepredvidive opasnosti, što prije vrati novac civilnoj zaštiti, Vlada je obznanila da to neće činiti do kraja ove godine. I sad, kad su se ponovo pojavile poplave, imamo gotovo goloruku civilnu zaštitu. Po kojoj su to logici premijer Nikšić i njegovi ministri došli do zaključka da do kraja godine više neće biti poplava!? Majske poplave možda jesu iznenadile, ali drugi krug nepripremljenosti je jednostavno neoprostiv”, kazao je predsjednik Naše stranke Dennis Gratz.

Vlada Federacije je objavila da tek sada ”priprema hitan transfer finansijske pomoći ugroženim kantonima”. Istovremeno, zaboravljaju na 16 miliona maraka namijenjenih Civilnoj zaštiti FBiH, koje je Nikšićevi preusmjerili u druge svrhe, te spriječili efikasno djelovanje u maju, a i danas dok ponovno plave gradovi u dolini Bosne.

Smatramo da je navedeni novac trebao biti, u vremenu od prošlih poplava do aktuelnih, uložen u izgradnju novih i utvrđivanje postojećih nasipa, produbljivanje korita, formiranje jedinstvenog sistema uzbune, obuku što većeg broja građana za rad u civilnoj zaštiti i kupovinu opreme civilnoj zaštiti.

tačno.net
Autor/ica 7.8.2014. u 17:31