Naša stranka: Stanovnici općine Novi Grad su ljudi, a ne automobili

tačno.net
Autor/ica 20.5.2015. u 13:24

Naša stranka: Stanovnici općine Novi Grad su ljudi, a ne automobili

Foto: wikimapia

Povodom pretvaranja zelene površine u parking u ulici Trg djece Dobrinje, oglasile su se Amela Topuz, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad, te Nasiha Pozder, članica Komisije za prostorno uređenje u OV Novi Grad.

”Poslije rata Dobrinja nije imala niti jedno drvo, jer je svo drveće u ratnom periodu poslužilo kao ogrjev. Sve zelene površine ispred haustora i oko zgrada koristili smo kao bašte u kojima se sadilo povrće i pomoću kojih se preživljavalo u trenucima kada nije bilo humanitarne pomoći. I sada – tu istu prirodu, koja nam je pomogla da preživimo u ratu, vlasti žele da izbrišu sa lica zemlje bez ikakvih razloga, osim vandalskog poimanja životne sredine. Naime, sječa drveća i betoniranje zelenih površina će nanijeti štetu Dobrinji u estetskom i ekološkom smislu, a problem nepropisnog parkiranja se neće riješiti na ovaj način”, kazala je Amela Topuz.

”U navedenom slučaju, još jednom se ponovila praksa vlasti da zanemaruju urbanističke planove. Općina Novi Grad je protivno RP ‘Dobrinja’ (Izmjene i dopune RP iz 2006.) poduzela aktivnosti za izgradnju parkinga na zelenoj površini, pravdajući taj čin kao rješavanjem problema saobraćaja u mirovanju. Rješavati saobraćaj u mirovanju je naravno bitno, ali ništa manje bitno nije rješavanje pješačkih tokova, dječijih igrališta i parkovskih površina. Osnovno pitanje je – do kada će vlasti rješavati jedan problem tako da poslije tog ‘rješavanja’ nastanu drugi, još veći problemi”, kazala je Nasiha Pozder.

”Osim što sumnjam da je pokrenuta aktivnost uslijedila nakon pribavljanja dozvola za građenje, jer ista nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, postavljam i pitanje parking površine kojoj se pristupa sa krivine, jer se radi o kružnoj saobraćajnici, te o nužnosti parkiranja u zoni koja je servisnog karaktera, a ne motornog saobraćaja, dok parking prostori iza stambenih objekata na navedenom trgu zjape poluprazni. Možda ne moramo mariti za to što smo u predizbornim obećanjima slušali o ‘zelenoj’ općini Novi Grad, ali moramo mariti o tome da su stanovnici općine Novi Grad ljudi, a ne automobili”, zaključila je Pozder.

tačno.net
Autor/ica 20.5.2015. u 13:24