Naša stranka: Ko je odgovoran za urušavanje povjerenja u pravosudne institucije BiH?

tačno.net
Autor/ica 22.10.2014. u 12:50

Naša stranka: Ko je odgovoran za urušavanje povjerenja u pravosudne institucije BiH?

 

Naša stranka traži utvrđivanje odgovornosti za stalne propuste unutar pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, zbog kojih se nakon spektakularnih hapšenja, a u nekim slučajevima čak i provedenog postupka do kraja, presude ukidaju, a počinioci puštaju na slobodu.

Nema nikakve odgovornosti za nastale troškove pri obnovi ovih postupaka, kao ni činjenice da se takvim greškama trajno narušava povjerenje građana u državne institucije, što dodatno snaži one politike koje zagovaraju ukidanje Suda i Tužilaštva BiH.

Posljednji takav slučaj je ukidanje presude Harisu Čauševiću, osuđenom na 45 godina zatvora za krivično djelo terorizam. Ovo je još jedno suđenje ‘visokog profila’, pored predmeta Turković i drugi, gdje se postupak vraća na početak. Ako se na to dodaju brojna privođenja poput Budimira ili Lijanovića, o kojima javnost nema pristupa nikakvim dodatnim informacijama, jasno je da se mora krenuti u ‘veliko pospremanje’, te utvrditi odgovornost za propuste.

Dennis Gratz, predsjednik Naše stranke, smatra da je ovdje ključni problem neutvrđivanje odgovornosti pojedinaca za lošu praksu. „Suočeni smo sa situacijom u kojoj neodgovorni pojedinci doprinose percepciji da se državne institucije raspadaju. Na ključne funkcije dolaze ljudi koji ne ispunjavaju minimum kriterija, te svojim propustima zapravo poništavaju i velike stvari koje su Sud i Tužilaštvo BiH uradili. Neko mora odgovarati.“

Vrijeme je da se povjerenje u institucije razdvoji od rada pojedinaca koji su odgovorni za propuste. Odgovorni moraju početi podnositi ostavke zbog svog nemara, te tražimo od pravosudnih institucija da utvrde ko je svojim lošim radom nanio štetu ugledu pravosuđa, stvorio dodatna opterećenja za budžet, te namjerno ili nenamjerno svojim postupanjem djelovao u korist onih politika koje državne institucije žele predstaviti kao nefunkcionalne i neodržive.

tačno.net
Autor/ica 22.10.2014. u 12:50