Na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo spomen-krst

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 11:26

Na Zlatištu iznad Sarajeva osvanuo spomen-krst

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros je osvanuo spomen-krst, podignut u noći sa subote na nedjelju.

Kako je za agenciju Srna rekao predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, ovaj spomenik je podignut “u znak sjećanja na više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba”.

Dukić je rekao da je Savez logoraša RS “ispunio ranije dato obećanje o podizanju spomen-krsta na Zlatištu, čime su na najbolji način demantovane sve moguće spekulacije o odustajanju od njegovog podizanja”.

“Podigli smo spomen-krst da ga gleda Bog i da ga gledaju i čuvaju Srbi”, poručio je Dukić. Ranije je rečeno da će krst biti visok 26 metara, a novac za njegovu gradnju biti prikupljen od donatora, međutim, očigledno je da krst postavljen uz cestu na Trebeviću to ne predstavlja.

Potvrdio je to i Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekavši da je riječ o “privremenom rješenju”. Dimenzije postavljenog krsta su 10×4 metra, a na pitanje o reakcijama na krst u Sarajevu i OHR-u, Košarac je Srni rekao da je to “njihov problem”.

Podsjetimo, Komisija za državnu imovinu BiH nije odobrila podizanje ovog spomenika jer je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zatražio da se preisipita odluka od 19. novembra 2012. godine, kada je odlučeno da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u RS-u. Portal Klix.ba je zatražio reakciju OHR-a i čeka očitovanje ovog ureda.

Najavu o gradnji krsta pratili su protesti građana Sarajeva koji su naglašavali da se protive provokacijama, mržnji, strahu i ratu u BiH, te gradnji bilo kakvih vjerskih obilježja, pogotovo na mjestu odakle su snajperima, tenkovima, bombama i granatama ubijani građani Sarajeva, javlja klix.ba.

Predrag Kojović: Podignuti krst na Zlatištu početak kampanje fašističkih partija

“Nakon neuspjelog, diletantskog pokušaja da, koristeći zategnutu međunarodnu situaciju, nađe sponzore za svoju maštariju zvanu ‘odcjepljenje Republike Srpske’, Milorad Dodik je prisiljen zaigrati na očajničku kartu predizbornim postavljanjem krsta na Zlatištu. Bilo je za očekivati da će u pokušaju da sebe i svoju imovinu spasi od pravde i zakona, činiti sve da skrene pažnju javnosti s katastrofalnog bilansa svoje vladavine, homogenizirajući i svoje biračko tijelo i biračka tijela drugih nacionalističkih partija oko tema oko kojih uvijek uzavriju strasti – i u danima koji dolaze možemo očekivati još sličnih provokacija, na koje, sada je sasvim izvjesno, nasjeda sve manje i manje glasača.

Uvijek sam govorio da će dokaz napuštanja retorike koja je gurnula u rat komšiju protiv komšije biti shvatanje da su sve žrtve rata u BiH naše, bosanskohercegovačke. Provokativno lociran i predimenzioniran krst na Zlatištu, kao i na bilo kojem drugom brdu gdje su se nalazile cijevi okrenute prema gradu, može biti samo podsjećanje na zločin koji su Karadžićevi i Mladićevi četnički odredi počinili nad Sarajevom. Ovo nije samo tvrdnja nekoga na koga su s tog i drugih okolnih brda padale granate. Međunarodno pravosuđe je o tome davno dalo svoju riječ i to je pravna činjenica. Ljudi koji su podigli ovaj i ovakav krst nas očajnički pokušavaju vratiti u to vrijeme zla. Nikada im to ne smijemo i nećemo dozvoliti. “, rekao je Predrag Kojović, potpredsjednik Naše stranke.

Na upit više medijskih kuća da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prokomentira postavljanje krsta na Zlatištu iznad Sarajeva, odakle je skoro četiri godine terorizirano stanovništvo Sarajeva, ubijen i ranjen veliki broj njegovih građana, Kabinet reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića izdao je saopćenje za javnost u kojem se kaže:
– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne smatra da je krst iznad Sarajeva, postavljen tokom prethodne noći, vjerski simbol i obilježje. To je politički simbol provokacije i netrpeljivosti. Na ovaj način se unosi nemir i nepovjerenje među ljude i narode u Bosni i Hercegovini i posipa so po još uvijek ne zacijeljenim ratnim ranama mnogih ljudi, kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme.

tačno.net
Autor/ica 21.9.2014. u 11:26