N1 podnijela krivičnu prijavu protiv portala Bošnjaci

tačno.net
Autor/ica 26.6.2017. u 12:33

N1 podnijela krivičnu prijavu protiv portala Bošnjaci

Foto: N1

N1 televizija podnijela je krivičnu prijavu Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova protiv NN lica kao urednika stranice Bošnjaci.net i Facebook stranice BOŠNJACI.

Krivična prijava je podnesena jer su objavom vijesti i komentara na stranici Bošnjaci.net i Facebook stranici BOŠNJACI, ugrozili sigurnost uposlenika N1 televizije, direktora i novinara.

Direktnim i indirektnim prijetnjama, pozvali su svoje čitatelje i pratitelje na linč i spaljivanje uposlenika N1, izazvali i raspirivali vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vijesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i vjersko etničke sukobe, navedeno je u prijavi.

Pozivi na linč i huškački govor mržnje uslijedili su nakon što je N1 televizija objavila vijest o dječaku koji prosi i moli za hranu tokom iftara u Konjević Polju.

Uslijedili su pozivi na ugrožavanje sigurnosti uposlenika N1 televizije, uništavanje imovine, prijetnje smrću, praćeni jakim govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

NN lica su time počinila krivična djela iz čl. 163. Krivičnog zakona FBiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), čl. 183. (ugrožavanje sigurnosti) i čl. 363. (neovlašteno posjedovanje ili ugrožavanje javnog reda putem radio ili televizijske stanice) kao i druga sa ovima povezana i srodna krivična djela, navedeno je u prijavi.

Krivična prijava će biti predana i Tužilaštvu Kantona Sarajevo kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

N1

tačno.net
Autor/ica 26.6.2017. u 12:33