MARTOVSKI REPERTOAR SCENE MESS U ZNAKU GOSTOVANJA

tačno.net
Autor/ica 8.3.2016. u 15:43

MARTOVSKI REPERTOAR SCENE MESS U ZNAKU GOSTOVANJA

Šest predstava sa ukupno trinaest igranja predstavit će se teatarskoj publici u okviru martovskog repertoara Scene MESS. Repertoar će zvanično početi u srijedu, 09. marta u Kamernom teatru ’55 novim igranjem predstave Aleša Kurta, “Koncert ptica“ sa početkom u 20 sati. Pored sarajevskih igranja mjesec mart će posebno biti posvećen gostovanjima, te će tako predstave nastale u koprodukciji Scene MESS moći pogledati publika u Bursi, Beogradu, Tuzli, te talijanskim gradovima Trstu, Orvietu i Monfalconeu.

Predstava “Kokoš“ Selme Spahić će 20. i 21. marta igrati u Narodnom pozorištu Burse u okviru 3. Internacionalnog teatarskog festivala balkanskih država. Predstava je dio trilogije “Stoljeće jedne porodice“, a uloge ostvaruju Jelena Kordić-Kuret, Filip Eldan, Nikša Eldan i Alban Ukaj. Nakon sarajevskog igranja koje je zakazano za 15. mart, predstava Borisa Liješevića “Brašno u venama“, priču o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanjem sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života, predstavit će se i beogradskoj publici u četvrtak, 17. marta u Bitef teatru sa početkom u 20 sati.

Nakon sarajevske premijere predstave “What is Europe?“, komad jednog od najuspješnijih regionalnih reditelja Andrása Urbána predstavit će se i tuzlanskoj publici u srijedu, 23. marta, u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19 sati i 30 minuta. Nastala prema esejima Lászla Végela, predstava kroz saznanja i iskustva čovjeka sa Balkana govori o sukobu filozofskih i političko–pragmatičnih ideja evropeizma, te identitetu građana koji iako po geografskom i historijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi, postoje samo van zvaničnih političko-evropskih teritorija.

Ostatak repertoara čine predstava Selme Spahić, “Tajna džema od malina“ koja će u SARTR-u igrati 27., 28., 29. i 31. marta i komad Babilonia teatra “Jesus“ čija igranja su zakazana za 11., 15. i 16. mart.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

SM2016_Repertoar_03_Poster

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 8.3.2016. u 15:43