Marš mira Karaula – Bešpelj – Večići

tačno.net
Autor/ica 28.10.2017. u 11:52

Marš mira  Karaula – Bešpelj – Večići

Marš mira  Karaula – Bešpelj – Večići održat će se od 01. do 03. novembra 2017. godine.

Već nekoliko godina bošnjačke organizacije i udruženja  organiziraju  Marš mira  kao podsjećanje na napuštanje posljednje slobodne teritorije u Kotor Varošu, odnosno sela Večića, gdje su malobrojni i slabo naoružani mještani Večića i okolnih sela pružili herojski otpor daleko nadmomoćnijem neprijatelju koji nije birao sredstva i načine da u potpunosti uništi i selo i sve što se u njemu nalazi.

Nakon što je nastalo hrane i osnovnih životnih potrepština donesena je teška odluka da se napusti rodna gruda i krene na put pun neizvjesnosti, na tom putu preko 160 ljudi nije dočekalo da ugleda slobodnu teritoriju Travnika, jer su  ubijeni ili zarobljeni  u zasjedama srpske vojske, a nakon toga ukopani u masovne grobnice za kojima porodice još tragaju. Civilno stanovništo je autobusima UNHCR-a uz raznorazna maltretiranja i pljačkanja deportovano do slobodne teritorije na Vlašiću.

U Kotor Varošu se desio isti scenarij koji se ponovio u Srebrenici samo tri godine poslije, a koji je okarakterisan kao genocid.

Za ovogodišnji Marš mira prijavljeno je 60 osoba, koje će tri dana ići putevima kojima su prošli izmučeni Bošnjaci Kotor Varoša u novembru 1992. godine.

tačno.net
Autor/ica 28.10.2017. u 11:52