MALI MESS OSVOJIO SRCA NAJMLAĐE TEATARSKE PUBLIKE

tačno.net
Autor/ica 27.9.2016. u 09:38

MALI MESS OSVOJIO SRCA NAJMLAĐE TEATARSKE PUBLIKE

Igranjem predstave “Duga“ autorice Tamara Kučinović i Umjetničke organizacije GLULUGL iz Varaždina, večeras je zvanično završen Mali MESS, program za djecu 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. U protekla četiri dana, Mali MESS je djeci i roditeljima prikazao četiri predstave te dvije edukativne radionice na kojima su mogli proširiti svoja dosadašnja teatarska iskustva, steći neka nova te upoznati umjetničke procese i upotpuniti doživljaj gledanja predstava.

Naglašavajući da je Mali MESS napravio iskorak i nastavio sa naporima ka kreiranju dječije publike u Sarajevu, rukovodilac dječijeg programa, Oliver Jović, istakao je da su djeca i roditelji mogli vidjeti i neke predstave koje su dosta kompleksne, a istovremeno namijenjene mladima. “Potrudili smo se da za sve uzraste djece imamo određene programske sadržaje. Bavili smo se malom djecom i bebama i oni su mogli upoznati teatar, radili smo na senzibiliziranju djece i roditelja, a prikazali smo i neke predstave za tinejdžere jer ni za njih nema baš mnogo teatarskih sadržaja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Željeli smo poslati poruku da je pozorište za djecu veoma bitno i ozbiljno kao i pozorište za odrasle i mislim da smo u najmanju ruku napravili jedan korak u tom smjeru“, naveo je Jović te dodao da se nada da će Mali MESS nastaviti rasti iz godine u godinu.

Nakon što je u petak 23. septembra Mali MESS otvorila animirana bajka o dječaku Boletu Kometi koji traži svog nestalog oca otetog od strane bića iz svemira Sum Suma, vodeća plesna trupa u regionu, VRUM iz Varaždina, u subotu 24. septembra igrala je svoju predstavu “Baja buf“ namijenjenu bebama starosti do dvije godine. U nedjelju 25. septembara najmlađi su imali priliku pogledati komad Pozorišta mladih Sarajevo, “Tata lav i njegova sretna djeca“, mali scenski odgojni priručnik, dok je lutkarska predstava “Duga“ djeci govorila o kajanju, praštanju i želji za slobodom.

Radionica “Mladi kritičari i kritičarke“ djeci je prvi put omogućila da kritički promišljaju o teatru dok je plesna radionica “No work & Just play“ djecu i roditelje upoznala sa scenskim pokretima. Program za djecu Internacionalnog teatarskog festivala MESS, održava se sa ciljem razvijanja teatarske estetike kod najmlađih, a ovogodišnjim izdvajanjem dječijeg programa od ostatka Festivala, ovaj veoma bitan segment MESS-a dobio je više prostora i veći fokus.

Nakon Malog MESS-a, u petak 30. septembra počinje 56. Internacionalni teatarski festival MESS koji će trajati do 9. oktobra, a kompletan program i sve ostale informacije dostupne su na www.mess.ba.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 27.9.2016. u 09:38