Kriv je

tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 16:46

Kriv je

Sudije Haškog tribunala izrekle su prvostepenu presudu ratnom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću – optuženom u 11 tačaka za genocid i progone, teror nad sarajevskim civilima, genocid u Srebrenici i uzimanje međunarodnih promatrača Ujedinjenih naroda za taoce.

Haški tribunal osudio je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti u BiH i kršenje zakona i običaja rata.

Sudsko veće proglasilo je Karadžića krivim za genocid u Srebrenici, ali nije utvrdilo da je na teritorijama opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, počinjen genocid.

Veće je, međutim, utvrdilo da su ratni zločini počinjeni u tim opštinama, u periodu od 1992. do 1995. bili koordinirani, i da za njih postoji odgovornost rukovodstva Republike Srpske. Veće je, na osnovu iznetih dokaza, utvrdilo da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju i prisilno premeštanje stanovništva u pomenutim opštinama.

Sudsko veće je takođe utvrdilo da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za ubistvo, protivpravni napad na civilno stanovništvo i širenje terora tokom opsade Sarajeva u periodu od maja 1992. do oktobra 1995. godine.

Veće je zaključilo da bivši predsednik RS snosi individualnu krivičnu odgovornost za krivično delo uzimanja talaca kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Optužnica protiv Radovana Karadžića podignuta je pre dve decenije, a tri puta je menjana; tokom petogodišnjeg procesa izvedeno je 586 svedoka;

U 11 tačaka optužnice, uz genocid u Srebrenici 1995. godine, Karadžić se tereti se i za genocid počinjen 1992. godine u još sedam opština – Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku; među optužbama je naveden i teror nad civilima u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine i uzimanje međunarodnih posmatrača Ujedinjenih nacija za taoce;

Karadžić je tokom odbrane tvrdio da su u srebreničke žrtve streljanja ubrojeni i ljudi stradali u borbama, da Sarajlije nisu bile namerno gađane već da su kolateralne žrtve obračuna, kao i da se osnivanjem logora 1992. želelo zaštititi, a ne zlostavljati nesrpsko stanovništvo;

Tužilaštvo je za Karadžića zatražilo doživotnu kaznu zatvora; za pojedine zločine koji mu se stavljaju na teret u Hagu je već osuđeno niz vojno-policijskih i političkih zvaničnika Republike Srpske.

RSE, N1

tačno.net
Autor/ica 24.3.2016. u 16:46