Konvencija Građanskog saveza: Nema kompromisa sa fašistima i lopovima

tačno.net
Autor/ica 22.5.2016. u 11:34

Konvencija Građanskog saveza: Nema kompromisa sa fašistima i lopovima

Na osnivačkoj konvenciji upriličenoj danas u Sarajevu predstavljena je politička stranka nazvana “Građanski savez”, čiji je utemeljitelj Reuf Bajrović. Bit će to lijevo orijentirana partija koja će se ove godine predstaviti na oktobarskim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Bajrović je pojasnio da je politička platforma stranke zalaganje za BiH, a principi će biti “jedan čovjek, jedan glas”, smanjenje grupnih prava, razvoj ekonomije, podsticanje privatnog poduzetništva te jednakost svih u svakom dijelu BiH.

“Iako ljudi kažu da je građansko sada nerealno, i ’60-ih je bilo nerealno da Barack Obama bude predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, prije 50 godina bilo je nerealno da se Jugoslavija raspadne, te stoga to što sada izgleda kao da je ovo danas što imamo jedina moguća budućnost, ne znači da je to tako”, mišljenja je Bajrović.

Pored Bajrovića, prisutnima su se obratili i Emir Suljagić, koji će obavljati funkciju predsjednika Političkog savjeta GS-a, te Čedomir Jovanović, lider LDP i zastupnik u Skupštini Srbije.

Članovi Predsjedništva novoosnovane stranke bit će: Zulfeta Bešić Oldo, Ozren Blagovčanin, Edin Avdić, Elmir Šator, Alija Šuko, Ana Marija Tadić-Jakovljević, Damir Dizdar, Nedžad Đuđa, Nihad Čolta, Mustafa Gladan…

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Republike Srbije Čedomir Jovanović kazao je novinarima da demokratije nikada nije previše, ali da i u BiH i u Srbiji ima mnogo stranaka, a malo rezultata.

“Ovoj stranci dao sam podršku jer mi izgleda nevjerovatno ono što su uradili i želim im u tome pomoći. Teško je naći motivaciju i vjerovati da je moguće u zemljama kao što je BiH ili Srbija političkim sredstvima doći do ciljeva. Ove stranke ne bi bilo da su ostale, njih više od stotinu, uradile svoj posao”, stav je Jovanovića.

Direktor Političkog savjeta “Građanskog saveza” Emir Suljagić u obraćanju okupljenima posebno je upozorio na lokalne izbore u Srebrenici, smatrajući da će biti loše ukoliko stranka Milorada Dodika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dobije izbore.

Kazao je da je u ovoj stranci građanska ideja Bosne i Hercegovine, dodajući da nema ratnih niti poslijeratnih profitera niti onih koji vjeruju u različitu vrijednost glasa, te da su tu da ponude drugačiju budućnost.

Kako je rečeno, ova stranka na izborima će podržati kvalitetne kandidate drugih građanski orijentiranih stranka, a u nekim općinama imat će svoje kandidate, no cilj su im opći izbori 2018. godine.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 22.5.2016. u 11:34