Koalicija “Prvi mart”: Zatvaranje izbornih listi je predaja polovine Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 30.5.2013. u 09:29

Koalicija “Prvi mart”: Zatvaranje izbornih listi je predaja polovine Bosne i Hercegovine

Koalicija „Prvi mart“ najoštrije osuđuje usvajanje prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na VIjeću ministara BiH, čiji je osnovni cilj osujećivanje naših aktivnosti na osiguranju pravednog političkog zastupanja građana nesrpske nacionalnosti iz entiteta Republika Srpska na narednim Općim izoborima. Zatvaranje listi i povjeravanje integriteta izbornog procesa opštinskim izbornim komisijama za rezultat će imati političku marginalizaciju političkih snaga povratnika u tom entitetu, koji na svaki pokušaj građanskog i političkog organiziranja nailaze na institucionalne napade, diskriminaciju, zabrane, finansijske i adminstrativne blokade, ucjene i prijetnje. Kada sve to nije zaustavilo naše djelovanje od Prijedora do Višegrada, SDS i SNSD se pokušavaju obračunati kroz izmjene postojećih propisa djelujući u potpunosti protivno principima i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

Ohrabreni smo činjenicom da su protiv prijedloga izmjena Izbornog zakona glasali  Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Zekerijah Osmić u Vijeću ministara BiH. Istovremeno, očekujemo od poslanika SDP-a i SBB-a u državnom parlamentu da dosljednost pokažu glasanjem protiv predloženih izmjena zakona kada se nađe na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U političkom smislu svaki glas podrške zatvaranju izbornih listi, znači i konačna potvrda podjele ratnog plijena, te zvanično odustanje stranaka “iz Sarajeva” od polovine teritorije u RS-u, gdje će ovim potezom šanse za formiranje jedinstvene Liste za povratak biti svedene na minimum, a samim tim i šanse da nesrpski zastupnici pređu izborni prag.

Poruka podrške izmjenama Izbornog zakona, neće značiti samo glas protiv aktivnosti koalicije „Prvi mart“, već samim tim i glas protiv povratka, povratničkih udruženja, boraca, te žrtava genocida i etničkog čišćenja. Podsjećamo javnost da je Srpska demokratska stranka u svojoj medijskoj i političkoj strategiji obračunavanja sa organizacijama civilnog društva okupljenim oko koalicije “Prvi mart”, kao jedini način osujećenja postavljenih ciljeva mobilizacije povratnika navela zatvaranje kandidatskih listi.

Pozivamo lidere političkih stranaka koji se bore protiv negiranja genocida i u svojim platformama imaju zacrtan cilj pune implementacije Aneksa 7  Dejtonskog mirovnog sporazuma, da glasaju protiv izmjena Izbornog zakona koje predviđaju zatvaranje izbornih listi.

tačno.net
Autor/ica 30.5.2013. u 09:29